Nakon 43 godine čekanja - Državni arhiv do Feste u novom prostoru

Gradonačelnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak obišli su jučer zgradu „ex-vojarne“ gdje traju završni radovi opremanja prostora za potrebe smještaja Državnog arhiva u Dubrovniku, odnosno preseljenje dijela arhivskog materijala iz Sponze.

 

Govoreći o važnosti ovog projekta za Grad Dubrovnik, gradonačelnik Franković naglasio je kako Državni arhiv u Dubrovniku od 1975. godine nije mogao sakupljati arhivsku građu, dakle investicija će se konačno realizirati nakon 43 godine.

 

"Naš cilj je da se cjelokupna zgrada službeno otvori za Festu svetog Vlaha kada ćemo u Gradu imati i sjednicu Vlade. Točnije dva dana prije Feste bit će sjednica. Do tada će sve biti završeno," izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Franković.  Najavio je i uređenje Sponze u budućnosti, koja će ostati Arhiv Dubrovačke republike.

 

Ravnateljica arhiva Nikolina Pozniak rekla je kako je u tijeku izrada plana arhiviranja materijala, a istaknula je kako će selidba iziskivati pažljivost i detaljnu organizaciju kako bi se sve odradilo po pravilima struke, a bit će potrebno i više radne snage.

 

Govoreći o novim prostorima, ravnateljica Pozniak rekla je kako su u potpunosti mikroklimom prilagođeni i adekvatni za smještaj arhivske građe. U prizemlju zgrade bit će uredske prostorije, računovodstvo, prijemni ured, informacijsko-dokumentacijska služba i tri komore. Spremišni prostor nalazi se na prvom i drugom katu, a zadnji kat je predviđen za prostor čitaonice, kongresne dvorane i sobe arhivista.

 

Grad Dubrovnik sufinancirao je investiciju iznosom od 14 milijuna kuna, a cjelokupni udjel donacijom je osiguralo Društvo prijatelja Dubrovačke starine. Sukladno prethodno potpisanim sporazumima, Ministarstvo kulture RH za potrebe opremanja u investiciji sudjelovalo je sa šest milijuna kuna dok je Državni arhiv u Dubrovniku za nadzor elektro i vodnog priključka, uređenje pristupa gradilištu i druge troškove izdvojio 600 tisuća kuna.

lijevo
desno