NAJAVLJENA KONFERENCIJA ‘’DUBROVNIK ZA DIGITALNE NOMADE’’ Globalni turizam doživljava zaokret

U sklopu Europskog tjedan freelancera (#EFWEEK2020), od 16. do 25. listopada u Lazaretima će se održati međunarodna konferencija Dubrovnik za digitalne nomade, koja je danas predstavljena novinarima.

 

Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji se okrenuo digitalnim nomadima, a organizacijom ove konferencije pruža se prilika predstaviti se ovoj publici u svjetlu najavljenog uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj.

 

''Globalni turizam je doživio zaokret, brojne destinacije će sigurno ići u drugim smjerovima, a to više nije masovni turizam već ciljane grupe i drugi vid turizma. To je turizam koji respektira kvalitetu života. Jedan od naših smjerova tu su digitalni nomadi. Hrvatska je prepoznala potencijal i uvodi vize koje će nomadima omogućiti lakši dolazak i ostanak u Republici Hrvatskoj'', rekao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Proces kojim će Hrvatska postati druga zemlja u Europi (nakon Estonije) i peta u svijetu koja će uvesti ovu vrstu viza, planira se završiti početkom 2021. godine. Grad Dubrovnika prvi je aktivno podržao ideju i uključio se u promociju. Osim ugodnog prostora za boravak jedan od osnovnih pretpostavki za dolazak digitalnih nomada u neku destinaciju jest odgovarajuća infrastruktura.

 

''Grad Dubrovnik je s Vladom RH potpisao ugovor vrijedan 90 milijuna kuna kako bi se osnažio internet na području cijelog Grada. Vjerujem da su brojni benefiti toga što radimo na tome da što više digitalnih nomada dođe u naš Grad'', rekao je također gradonačelnik Franković.

 

Direktorica TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić objasnila je kako je TZGD na vrijeme prepoznala važnost projekta, kojim, kako je kazala, osnažujemo poziciju cjelogodišnje destinacije.

 

''Cijela priča je na tragu naše strategije usmjeravanja aktivnosti prema različitim tržištima s različitim interesima. Dubrovnik ima potencijal postati prestižna destinacija u tom smislu. Ovo je projekt kojega treba prepoznati i cijela lokalna zajednica, a čini mi se da ona vidi potencijal. Već tijekom priprema ove konferencije dobila sam pozitivne povratne informacije od zajednice'', rekla je direktorica Hrnić te naglasila kako su digitalni nomadi uglavnom financijski dobrostojeće osobe, koje se duže zadržavaju u destinaciji te u njoj troše značajna sredstva. Svojim aktivnosti i načinom života bili bi ambasadori Dubrovnika te influenceri koji bi proširili sliku Dubrovnika po cijelom svijetu.

 

Organizatorica najavljene konferencije, osnivačica firme ''Saltwater'', Tanja Polegubic zahvalila je Gradu Dubrovniku što je prihvatio inicijativu i omogućio održavanje ove konferencije koja je odlična prilika za lokalnu zajednicu da se ovim putem upoznati s digitalnim nomadima.

 

''Neki od glavnih motiva zbog čega digitalni nomadi dolaze u Hrvatsku jest želja za istraživanjem i stvaranjem doživljaja Europe, ljepota prirode i mora u Hrvatskoj. Hrvatska je za digitalne nomade idealna prilika kako bi se na neki način spojili s drugim ljudima, istražili ljepote određene destinacije. Najvažniji aspekti svakodnevnog obavljanja posla kod digitalnih nomada za obavljanje jesu mogućnost pristupa internetu, udobno mjesto za raditi i živjeti, generalno nomadima je vrlo važna atmosfera zajednice i sredine u kojoj borave, mogućnosti različitih aktivnosti koje ih zanimaju'', kazala je Tanja Polegubic, naglasivši kako digitalni nomadi pokazuju veliki interes prema brojnim gradovima u Hrvatskoj, posebice prema Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i otocima. Riječ je o poslovnim ljudima koji uglavnom dolaze iz SAD-a i UK-a, a u određenoj destinaciji  uglavnom borave tjedan, mjesec ili čak do 3 mjeseca, dok nekima postane i trajni dom.

 

Organizatorica je ujedno predstavila i program te predavače, a više o tome može se pronaći OVDJE.

lijevo
desno