Na Srđu otvorena izložba „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada i Dana dubrovačkih branitelja u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik otvorena je izložba „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“

 

Izložbu, kojom je kojom je cjelovito obrađeno njeno najteže razdoblje od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991., otvorila je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, a prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović. 

 

-„Svake godine se s ponosom i tugom prisjećamo svega što smo prošli tijekom listopada i studenoga, a naročito prosinca, blagdana svetog Nikole 1991. kada je Dubrovnik herojski obranjen uz pretrpljene brojne ljudske žrtve i razorenu povijesnu baštinu. Odajemo počast hrabrosti dubrovačkih branitelja, snalažljivosti pa i lukavosti, a nadasve njihovoj nepokolebljivoj volji i gorljivoj želji za slobodom“, rekla je ovom prilikom zamjenica Tepšić uputivši zahvalu svim djelatnicima Muzeja koji su organizirali ovaj projekt te autorici izložbe Varini Jurici Turk.

 

Rekla je i da je posebno emotivno biti u tvrđavi Imperijal te je podsjetila da je tvrđava odlukom o raskidu ugovora o koncesiji, potvrđenom jednoglasno od Gradskog vijeća, vraćena Gradu na upravljanje i buduću obnovu. 

 

Izložbu čine tri zasebne tematske cjeline. U prvoj je prezentiran tijek ratnih operacija i događanja na području tadašnje Općine Dubrovnik u početnoj fazi općeg vojnog napada u listopadu 1991. U drugoj tematskoj cjelini obrađeni su najžešći i najrazorniji napadi na uže gradsko područje tijekom studenoga 1991. praćeni velikim ljudskim žrtvama, dok u posljednjoj, trećoj, cjelini pratimo tijek događanja za vrijeme i neposredno nakon zločinačkog napada na Grad na blagdan sv. Nikole 6. prosinca 1991., kada je herojstvom i žrtvom svojih branitelja agresoru nanesen odlučujući vojni i politički poraz. Iako je tog dana pretrpio, u povijesti nezapamćeno, vandalsko razaranje povijesne jezgre uspio je sačuvati svoju najveću dragocjenost – slobodu i navijestiti konačnu pobjedu.

 

Temeljni cilj ovogodišnje izložbe je iznova upoznati širu javnost s bogatstvom novo prikupljene i obrađene muzejske građe i dokumentacije koja je omogućila utvrđivanje brojnih važnih do sada nepoznatih povijesnih činjenica.

 

Projekt Muzeja „Dani ponosa“ ostvarili su tijekom 2021. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik dok koncepciju i autorstvo izložbe potpisuje Varina Jurica Turk. Za vizualni identitet i likovni postav izložbe zaslužni su Mišo Đuraš, viši kustos, Voditelj zbirke fotografija i Varina Jurica Turk.

 

U nastavku programa, na istom mjestu, u 17 sati izvedena je i premijera radio drame "Luko - dubrovačka ratna suza", autora Srđana Dragojevića.

 

lijevo
desno