Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020.

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 27. sjednici, održanoj 27. siječnja, donijelo je Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020.

 

Mjere socijalnog programa za 2020. predstavljaju kontinuirane procese koji  imaju za cilj očuvanje životnog standarda građana te primjereno zadovoljavanje potreba socijalno osjetljivih skupina.

 

Već dugi niz godina Grad Dubrovnik skrbi o  svojim sugrađanima kojima je  zbog bolesti, dugotrajne nezaposlenosti, starosti, invaliditeta i sličnih teških životnih okolnosti prijeti  socijalna isključenost, te im je potrebna  pomoć.

 

Osim prava na pomoć u podmirenju troškova stanovanja i obroka u pučkoj kuhinji, koji se jamče svim građanima Republike Hrvatske kojima prijeti siromaštvo, u Dubrovniku su tim građanima, kao i onima izloženima socijalnoj isključenosti (npr. osobe s invaliditetom, starije osobe) dostupna i mnoga druga prava i pomoći.

 

Grad Dubrovnik podmiruje dio njihovih troškova stanovanja, prehrane, pojedinih zdravstvenih i socijalnih usluga kad su im nužne te usluge javnoga gradskog prijevoza. Umirovljenicima i starijim osobama bez osobnog prihoda Grad Dubrovnik dodatno pomaže i mjesečnim novčanim potporama.

 

Grad Dubrovnik nastoji socijalnim mjerama prije svega ublažiti posljedice teških životnih okolnosti, ali i osnažiti građane kako bi se u budućnosti samostalno mogli nositi sa životnim izazovima.