Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2019.

Na svojoj 19. sjednici, održanoj 23. siječnja 2019, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2019.

Mjere socijalnog programa za ovu godinu podrazumijevaju zadovoljavanje brojnih potreba korisnika usmjerenih na suzbijanje socijalne isključenosti  i osnaživanje socijalno osjetljivih skupina građana - korisnici zajamčene minimalne naknade, stare i nemoćne osobe, osobe s invaliditetom, beskućnici, djeca s teškoćama u razvoju, samohrani roditelji, mladi.

Mjere socijalnog programa također obuhvaćaju projekte i aktivnosti  koji unaprjeđuju zdravlje, zdravstvenu skrb i kvalitetu života građana Dubrovnika.

Uvažavajući specifične potrebe osoba s invaliditetom i oslanjajući se na dosadašnje rezultate postignute u zadovoljenju potreba osoba s invaliditetom, kao i suradnju s udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom, Grad Dubrovnik kontinuirano provodi  Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2015. do 2020. godine. U 2018. godini povećao se mjesečni dodatak korisnicima osobne invalidnine i sada iznosi 300 kn. Mjerama socijalnog programa za 2019. godinu predviđeno je povećanje sredstava za program Unaprjeđenje  kvalitete života  osoba s invaliditetom, koja iznose 3.319.500,00 kuna.

Raspisan je trogodišnji javni poziv za programe i projekte udruga osoba s invaliditetom i udruga koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju, te je predviđeno povećanje financijskih sredstava za prioritetna područja i usluge koje izravno pružaju udruge.

Skrb o mladima intenzivirala se nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Ključni referentni dokument koji određuje područje djelovanja Vijeća Europe u polju politike za mlade donesen je na Osmoj konferenciji ministara zaduženih za mlade zemalja članica Vijeća Europe, a nosi naziv Budućnost politike za mlade Vijeća Europe: AGENDA 2020. Na temelju tog dokumenta Republika Hrvatska donijela je Nacionalni program za mlade. 

Grad Dubrovnik je, zajedno sa udrugom Centar za karijere mladih, a uz sufinanciranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, prošle godine pristupio izradi Lokalnog programa za mlade Grada Dubrovnika za razdoblje od 2019. do 2022. „Mladi i Grad skupa“.

Prijedlog programa  je pripremljen i u završnim je konzultacijama prije upućivanja Gradskom vijeću Grada Dubrovnika na usvajanje. Ovaj program temelji se na istraživanjima koja postoje u području mladih, a proveli su ih udruge mladih i za mlade te Institut za društvena istraživanja "Ivo Pilar" po narudžbi Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije. Centar za karijere mladih također je proveo ispitivanje potreba mladih na području Grada Dubrovnika. Dosadašnji program „Mladi i Grad skupa“, po kojem se trenutno provodi politika za mlade grada Dubrovnika,  strateški je koncept koji je osmislila dubrovačka gradska uprave, slušajući i propitujući potrebe mladih. Jedan od stožernih programa u području politike za mlade je razvoj klubova za mlade, rukovodeći se idejom iznalaženja prostora za razvoj programa za mlade u svim gradskim područjima te programa za različite skupine mladih.