"Mimohodom sjećanja" odana počast žrtvama Srebrenice

Povodom 26. obljetnice srebreničkog genocida, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pridružio se mnogobrojnim sugrađanima na tradicionalnom "Mimohodu sjećanja" na Stradunu, a počast žrtvama odana je potom simboličnim bacanjem bijelih ljiljana i ruža s Velikog mula u gradskom portu.

 

"8372 djeluje suhoparna brojka dok jok ne posvetimo punu pozornost i dok ne shvatimo da iza te brojke stoji 8372 ljudske duše, smijeha, plača, djetinjstva, budućih naraštaja, sinova, majki, unuka... To predstavlja brojka 8372. Ujedno predstavlja i duboki poraz svjetskih politika koje su dopustile da se nakon Drugog svjetskog rata dogodi i ponovi povijest, a to je genocid. Ne smijemo se nikad ustručavati isticati istinu, ne da bismo mrzili, nego da bismo pamtili", poručio je gradonačelnik Mato Franković ovom prilikom.

 

Mimohod sjećanja svake godine organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada. Podsjetimo, na području Srebrenice i Žepe u ljeto 1995. srpske snage pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića likvidirale su bošnjačke mladiće i muškarce zbog čega je on pred međunarodnim sudom u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Srebrenički genocid smatra se najtežim ratnim zločinom počinjenim na europskome tlu nakon Drugog svjetskog rata.

lijevo
desno