Manifestacijom Robo.Du Day(s) obilježen Europski tjedan robotike

Šesta po redu manifestacija Robo.Du Day(s) održala se u Centru za mlade Dubrovnik od 8. do 12. prosinca. Ovom manifestacijom obilježio se Europski tjedan robotike u Dubrovniku, kao stožerni događaj Europskog tjedna robotike u Hrvatskoj. Održano je 20 radionica i predavanja, na kojima je sudjelovalo preko 200 polaznika svih dobnih skupina, od djece iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola do mladih i građana.

 

Prvog dana su se održale radionice "Šareni strujni krug" u organizaciji Informatičkog kluba Futura i Sveučilišta u Dubrovniku te dvije LEGO radionice na temu obnovljivih izvora energije u organizaciji Informatičkog kluba Futura. 

 

Drugog dana manifestacije predavanje na temu osnova strojnog učenja za  učenike srednjih škola, studente i građane održao je Dario Pevec s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Informatički klub Futura, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika održali su dvije radionice robotike i programiranja bez ekrana.

 

Trećeg dana Robo.Du Day(s) 2021. Iva Topolovac s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje na temu razvoja igara u višeplatformskom alatu Unity. Informatički klub Futura i Sveučilište u Dubrovniku održali dvije radionice izrade holograma, na kojima su polaznici izrađivali hologramske prizme za svoje mobitele.

 

Četvrti dan Robo.Du Day(s) 2021. započeo je tradicionalnom Lemi(onicom), uz koju su se radili i brushbot roboti. Nakon Lemi(onice) su Albert Gajšak i Tena Marčac iz CircuitMess održali zanimljivo predavanje "Kako svoje hobije i izvanškolske aktivnosti možeš pretvoriti u karijeru i prvi posao". Potom je Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza održao radionicu "Umjetna inteligencija u praktičnim primjerima". Na kraju radionice tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić uručio je tajniku Zajednice tehničke Kulture Grada Dubrovnika i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije Tomu Sjekavici  Godišnju nagradu Hrvatskog robotičkog saveza za edukaciju u robotici, odnosno za izuzetan doprinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja u području robotike u 2020. godini. UR institut održao je radionicu na temu ekologije i biorobotike.

 

Zadnjeg dana Robo.Du Day(s) 2021 održale su se dvije LEGO igraonice, na kojoj su djeca sastavljala robote, te  dvije radionice crtanja 3D olovkama u organizaciji Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatičkog kluba Futura.

 

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika zahvalila je svim mentorima, predavačima, voditeljima radionica te njihovim udrugama i ustanovama za pomoć u provedbi šeste manifestacije Robo.Du Day(s), te posebno Gradu Dubrovniku koji kontinuirano podržava djelatnost tehničke kulture kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika i kroz prostor Centra za mlade Dubrovnik.

 

Manifestaciju Robo.Du Day(s) je organizirala Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM, koji s 85% sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

lijevo
desno