Kreće novi projekt prilagodbe osobama s invaliditetom "Lokrum O3 - okusi, osjeti, odnesi"

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske odobrilo je 25.924,61 eura za projekt "Lokrum O³ - okusi, osjeti, odnesi", kojim će se ovaj dubrovački biser još više približiti osobama s invaliditetom.

 

Nositelj projekta je dubrovačka udruga “Poseban prijatelj”, dok su projektni partneri Javna ustanova Rezervat Lokrum, Centar UP2DATE Zagreb, Osnovna škola Montovjerna, Centar za rehabilitaciju Josipovac i udruga “Rina Mašera”. Projektu će se pridružiti i dubrovačka udruga Maritimo Recxcling izradom modela otoka Lokruma od reciklirane plastike. 

 

Osnovni je cilj projekta poboljšati pristupačnost Lokruma osobama s invaliditetom i izraditi novi podsjetnik na otok.

 

Održat će se edukacija na temu pristupačnog turizma u Hrvatskoj s tridesetak sudionika iz područja turizma i stručnjaka koji se bave osobama s invaliditetom. 

 

Izradit će se tiskana brošura o načinima ophođenja s osobama s invaliditetom i o razumnoj prilagodbi prostora i sadržaja, kao i knjižica recepata s okusima Lokruma. 

 

Projektom se planira izrada suvenira s mirisima Lokruma, 100 mirisnih svijeća s mirisima ružmarina i lavande, kao i 100 sapuna sa mirisima masline, ružmarina i rogača, koje će izrađivati osobe s invaliditetom i djeca pridruženog partnera iz Osnovne škole Montovjerna. Mirisni suveniri će se prodavati u suvenirnici na otoku Lokrumu. 

 

Na suveniru sapuna bit će otisnut reljef Lokruma, čime će se otok približiti slijepim i slabovidnim osobama.

 

Konačno, projekt će omogućiti zapošljavanje jedne osobe s invaliditetom.