Jedanaesta Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Ljetne škole brodogradnje održavaju se na Lokrumu već osmu godinu zaredom, a dosad je održano jedanaest ljetnih škola. Zbog velikog interesa polaznika ove su se godine organizirale dvije ljetne škole. Druga po redu održala se 27. i 28. kolovoza.

                                   

Radionicama Ljetne škole brodogradnje se svake godine iznova dokazuje bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva te znanje vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem.

 

Prvog dana jedanaeste Ljetne škole brodogradnje u masliniku na Lokrumu se održala radionica brodomaketarstva, na kojoj su se izrađivali raznovrsne makete brodova, kao što su kajaci, primorske barke, pasare i remorkeri. Radionicu je vodio Mladen Mitić, nagrađivani brodomaketar, međunarodni brodomaketarski sudac, predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara i Modelarslog instituta Nave Dumins.

 

Radionicu mornarskih čvorova drugog je dana održao Lovre Peović iz Jedriličarskog kluba Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture Dubrovačko neretvanske županije. Na radionici su polazinici naučili vezati osnovne mornarske čvorove, kao što su ženski čvor, muški čvor, osmica, dupla osmica i zastavni čvor. Nakon toga su se natjecali u potezanju konopa spojenog s čvorovima koje su naučili. Za kraj im je voditelj radionice Lovre Peović objasnio i praktično pokazao kako rade sustavi s jednom i više kolotura.

 

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika, Modelarskim instituom  Nave Dumins, Društvom brodomodelara “Argosy”, Jedriličarskim klubom Hydro i Društvom pedagoga tehničke kulture Dubrovačko neretvanske županije, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara.

 

Ljetna škola brodogradnje dijelom je projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 kuna.

lijevo
desno