JAVNO SAVJETOVANJE Akcijski plan Programa Poštujmo Grad

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Projekt Poštujmo Grad! pokrenut je kao strateški istraživačko-razvojni i inovacijski razvoja projekata, modela i rješenja održivog razvoja Grada Dubrovnika i gravitirajuće regije s naglaskom na inovativni održivi, odgovorni turizam. Opći cilj ovog istraživačko-razvojnog programa jest stvoriti pretpostavke za unapređenje kvalitete življenja i boravka svih stanovnika i gostiju grada Dubrovnika.

 

Tijekom 2017. godine, a i ranije, grad Dubrovnik se počinje označavati pojmom „prekomjerni turizam“ te počinju upozorenja vezana uz trendove nekontroliranog rasta masovnog turizma i njegove sve izraženije ekonomske monokulture koje mogu u konačnici biti pogubni za cjelokupnu destinaciju. No, 2020. godina, s pojavom COVID-19 situacije diljem svijeta, donosi sasvim nove perspektive i izazove turističkog, pa i ukupnog društveno-gospodarskog razvoja. Postavlja se pitanje održivosti društva i gospodarstva, posebice onog temeljenog na monokulturi masovnog turizma.

 

Razmatrajući kritičan trenutak u kojem se razvoj turizma nalazi u svijetu, Republici Hrvatskoj, a posebice gradu Dubrovniku, s izazovima koji zahtijevaju učinkovite i dinamične odgovore uz poštivanje svih uzusa sustavnog strateškog pristupa, ovaj Nacrt Akcijskog plana sagledava upravo ovu, vrlo zahtjevnu situaciju u kojem se turistički sektor, ali i cijela lokalna zajednica i ekonomija nalaze te predlaže integrirani strateško-razvojni, provedbeni, tehnološki, ali i financijski okvir dinamičnog odgovora na ključne izazove, pitanja i potrebe korištenjem kombinacije kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih intervencija koja bi omogućila mjerljiv pomak prema održivijem i odgovornijem turizmu i lokalnom razvoju.

 

Stoga želimo javnost upoznati s nacrtom ovog Akcijskog plana te pribaviti mišljenja, primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti, kako bi predloženo, ukoliko je zakonito i stručno utemeljeno, bilo prihvaćeno od strane donositelja odluke i u konačnosti ugrađeno u dokument.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 30.04.2021 do 29.05.2021. godine, a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu: vmargaretic@dubrovnik.hr s naznakom „Javno savjetovanje -Nacrt Akcijskog plana Programa Poštujmo Grad! za razdoblje do 2025. godine“. Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.