JAVNO SAVJETOVANJE - Strategija pametnog grada za Grad Dubrovnik

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Strategija pametnog grada za Grad Dubrovnik ima za svrhu unaprjeđenje funkcioniranja i pružanja usluga Grada Dubrovnika s osnovnim ciljem poboljšanja kvalitete urbanog života njegovih građana. 

 

Dokument je temelj za nastavak razvoja pametnog grada, odnosno rješenja pametnog grada, a koja čine Grad Dubrovnik boljim mjestom za život i rad, gradom koji privlači poduzetnike i investicije, potiče uključivi rast i zapošljavanje, smanjuje štetne emisije te zagađenje i razinu proizvodnje otpada.

 

Kako gradovi rastu i razvijaju se, tri su ključne dimenzije izazova s kojima se susreću: (1) društveni, (2) ekonomski i (3) izazov zaštite okoliša. 

 

Starenje stanovništva, društveno-ekonomske nejednakosti te neprikladni sustavi pristupačnosti i mobilnosti među najčešćim su društvenim izazovima s kojima se gradovi suočavaju. Pojačani pritisak na resurse gradova stvara daljnje ekonomske izazove na području stanovanja, digitalizacije, sigurnosti i financija te je potrebno adresirati ih na način promoviranja i omogućavanja uključivog rasta. Gradovi predstavljaju pokretače ekonomskog rasta s više od 80% globalnog bruto domaćeg proizvoda generiranog u gradovima (Vodafone, 2022). Pametna i održiva rješenja mogu imati važnu ulogu u promicanju poslovnih prilika, uključivog rasta i stvaranja visoke dodane vrijednosti, uz povećanje zaposlenosti i produktivnosti. Međutim, gradovi su odgovorni i za rast onečišćenja okoliša te se suočavaju s izazovima poput klimatskih promjena, zagađenja, rasipanja resursa i slično. Naime, porast potražnje gradova može dovesti do neodrživog korištenja resursa, a što utječe na kvalitetu života, blagostanje i zdravlje građana. Način na koji se gradovi nose s gore navedenim izazovima ovisi o njihovim prioritetima i potrebama, razini tehnološke spremnosti i digitalne zrelosti. Primjerice, gradovi mogu usvojiti pametna rješenja za smanjenje zagađenja, potrošnje energije i proizvodnje otpada, koristeći tehnologiju i podatke za upravljanje resursima učinkovitije. 

 

Usvajanjem integriranih pametnih i inovativnih rješenja, gradovi postaju: (1) uključivi, (2) digitalni i (3) zeleni. U dugoročno održivoj transformaciji upravo rješenja pametnog grada imaju ključnu ulogu. Naime, neovisno o njihovoj veličini i digitalnoj zrelosti, gradovi su prepoznali potencijal digitalnih tehnologija u adresiranju ključnih izazova s ciljem poboljšanja kvalitete života građana.

 

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje u ovom javnom savjetovanju kroz dostavu svojih prijedloga i komentara na proopisanom obrascu do zaključno 18. ožujka 2024. godine. Po završetku savjetovanja, objaviti će se Izvješće o pristiglim prijedlozima.