JAVNO SAVJETOVANJE - PRAVILNIK za provedbu mjere poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Grada Dubrovnika kroz sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije, te nabave, instaliranja i ugradnje opreme za fotonaponske sunčeve (FN) module za proizvodnju električne energije

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na 17. sjednici održanoj 27. prosinca 2022., donijelo je Zaključak o  usvajanju Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Dubrovnika za razdoblje 2022.-2024. godina kojim je utvrđena  trogodišnja provedbena politika za poboljšanje energetske učinkovitosti na području Grada Dubrovnika.

 

U predmetnom planu pod točkom 5. Planirane mjere energetske učinkovitosti, Mjeri 9  - Poticanje korištenja OIE u obiteljskim kućama, planiran je projekt sufinanciranja troškova građanima za izradu projektne dokumentacije, te nabavu, instalaciju i ugradnju opreme fotonaponskih sunčevih (FN) modula na obiteljskim kućama na području Grada  do 10 kW.

 

Navedena mjera poticanja korištenja OIE u obiteljskim kućama, planira se provesti  u dva dijela i to prvi kroz sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije (2023. godina) i drugi kroz sufinanciranje troškova nabave, te  instaliranja i ugradnje opreme fotonaponskih sunčevih (FN) modula do 10 kW (2024. godina).

 

U Proračunu Grada Dubrovnika za 2023. godinu u Upravnom odjelu za turizam, gospodarstvo i more, u glavi 8013 Razvoj gospodarstva i poduzetništva, na projektu Sufinanciranje mjere energetske učinkovitosti kućanstava – solari  na kontu 37 – Nakande građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge nakande, planiran je iznos od 199.084 EUR, a u projekciji za 2024. godinu iznos od  364.988 EUR.

 

Donošenje Akcijskog plana, te proračuna Grada u kojima su planirane gore navedene aktivnosti i osigurana novčana sredstva, bitan su preduvjet za provođenje ovog projekta. Nadalje, još jedan bitan preduvjet je i donošenje predmetnog Pravilnika Grada Dubrovnika kojim se između ostalog propisiju uvjeti i kriteriji za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava,  dokazi sposobnosti , način  provedbe javnog poziva, te druga bitna pitanja  za provedbu istog,  a sve u cilju povećanja obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima, te smanjenje emisije stakleničkog plina CO2, kao i poboljšanja energetske učinkovitosti na području Grada Dubrovnka.

 

Stoga želimo javnost upoznati s nacrtom ovog Pravilnika te pribaviti mišljenja, primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti, kako bi predloženo, ukoliko je zakonito i stručno utemeljeno, bilo prihvaćeno od strane donositelja odluke i u konačnosti ugrađeno u dokument.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 24. 01. 2023. do 9. 02. 2023. godine, a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Pravilnika na e-mail adresu: aburic@dubrovnik.hr s naznakom „Javno savjetovanje -Nacrt Pravilnika  za provedbu mjere poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Grada Dubrovnika kroz sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije te nabave,instaliranja i ugradnje opreme za fotonaponske sunčeve (FN) module za proizvodnju električne energije.  Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.