Javna tribina o mentalnom zdravlju ukazala na potrebu uspostave sustava supervizije i pomoći pomagačkim zanimanjima

Javnom tribinom u tjednu svjesnosti o mentalnom zdravlju, koja se održala 25. svibnja u Dvorani Ivana Pavla II, obilježio se u Dubrovniku Dan hrvatskih zdravih gradova. Organizator tribine bila je dubrovačka udruga "Lukjernica", koja ove godine obilježava dvadeset godina svog vrijednog djelovanja. Potporu organizaciji tribine dali su Grad Dubrovnik, Dubrovačko neretvanska županija, Dubrovačka biskupija i Savez udruga mentalnog zdravlja. 

 

Središnja tema javne tribine o mentalnom zdravlju bila je profesionalni stres i kvaliteta mentalnog zdravlja pomagačkih struka te prevencija profesionalnog sagorijevanja. Zaključak je javne tribine da je nužno uspostaviti jedinstveni sustav supervizije i stručne psihološke pomoći i podrške za pomagačka zanimanja i žurne službe, kako bi mogli što učinkovitije obavljati svoju važnu društvenu ulogu. 

 

Ovom tribinom nastavila se u Dubrovniku kampanja svjesnosti o mentalnom zdravlju, dijelom koje je bio i poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova na temu "Resursi za duševno zdravlje u zajednici", koji se održao se u Dubrovniku 16. i 17. rujna 2021. Tom su se prigodom istakli primjeri dobre prakse u skrbi za mentalno zdravlje koje provodi Grad Dubrovnik, prvenstveno programe i aktivnosti koje se temelje na strateškim dokumentima, kao što su Strategija za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika i Lokalni program za mlade "Mladi i Grad skupa", te skrb Grada Dubrovnika za sve ranjive skupine stanovništva za vrijeme pandemije.

 

 

 

lijevo
desno