IZVJEŠĆE GRADONAČELNIKA o poduzetim mjerama vezanim uz suzbijanje epidemije koronavirusa

Gradonačelnik
koronavirus

Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija do dana 18. ožujka nemaju potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19). Grad Dubrovnik prepoznao je moguću opasnost, nadzire razvoj situacije i planira određene mjere zaštite svojih građana, ponajprije od zdravstvene ugroze. Zdravlje je prioritet i glavni fokus, a potom se sagledavaju i efekti koje širenje virusa ima na lokalno gospodarstvo koje se u najvećoj mjeri oslanja upravo na turizam. U tom segmentu, Grad Dubrovnik je prvi u Republici Hrvatskoj proaktivno sazvao konferenciju za medije i transparentno izvijestio javnost o gubicima po dubrovačkih proračun koji su u tom trenutku za prvih šest mjeseci iznosili 30 milijuna kuna, a danas je to predviđenih 100 milijuna kuna.

 

Grad Dubrovnik u cijelosti poštuje hijerarhiju nadležnosti u javno-zdravstvenom smislu te će nastaviti postupati sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

MJERE KOJE JE GRAD DUBROVNIK DO SADA PODUZEO SUKLADNO SVOJOJ NADLEŽNOSTI SU:

 

MJERE ZA POMOĆ OPĆOJ BOLNICI DUBROVNIK

Naručeno je pet respiratora za potrebe Opće bolnice Dubrovnik – isporuka jednog početkom travnja, a ostala četiri do svibnja.

Grad je spreman, u suradnji s građevinskim tvrtkama koje su se stavile na raspolaganje ljudstvom, materijalima i financijski, ukoliko to bude potrebno, osposobiti dodatan prostor bolnice na 6. katu za prihvat većeg broja zaraženih.

 

MJERA POMOĆI CRVENOM KRIŽU

Crveni križ Dubrovnik preuzeo je obvezu opskrbe namirnicama stanovnika starije životne dobi i ugroženih skupina stoga je Grad Dubrovnik pružio prvu financijsku pomoć u iznosu od 150.000,00 kuna. Nakon što se navedena sredstva potroše nastavit će se s daljnjom financijskom pomoći.

 

NABAVA MATERIJALA ZA ZAŠTITU ZAPOSLENIKA I DRUGIH GRAĐANA

U svrhu prevencije bolesti nabavili smo dezinfekcijska sredstva za zaštitu te su ista raspoređena po svim upravnim zgradama.

Nabavljeno je 2000 jednokratnih maski, a naručeno je i 1000 perivih maski od tvrtke URIHO Zagreb.

Nabavljeno je sedam paketa gumenih rukavica po 1750 pari, u dolasku je još 10 dodatnih paketa. Naručeno je 800 komada malih gelova za dezinfekciju ruku, čekamo još jednu isporuku gradske ljekarne.

 

PRAVOVREMENO I TOČNO INFORMIRANJE GRAĐANA

Na internetskoj stranici Grada Dubrovnika istaknute su sve informacije o koronavirusu s posljednjim podacima, s poveznicama na posljednje podatke o epidemiji te na preporuke o zaštiti od virusa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i objave Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te drugih relevantnih izvora nadležnih tijela koja sudjeluju u suzbijanju epidemije.

 

KOORDINACIJA S KOMUNALNIM I ŽURNIM SLUŽBAMA

Sve gradske službe su opremljene i spremne provoditi upute nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite, odnosno Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

U ovom trenutku zdravlje građana je prioritet, ali redovan život Grada ne smije stati pa su društva poduzela sve potrebne mjere kako bi se izbjeglo svako nepotrebno izlaganje rizicima zaraze.

Gradska društva su opremljena i u svakom trenutku spremna reagirati ukoliko se pokaže potreba.

 

USTANOVA SPORTSKI OBJEKTI DUBROVNIK

Od ponedjeljka 16. ožujka obustavljeni su treninzi svih sportskih klubova na području Grada Dubrovnika, a koji koriste objekte pod upravljanjem javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik.

Svim ostalim sportskim klubovima na području Grada Dubrovnika, a koji ne koriste objekte navedene javne ustanove, također se uputila preporuka da od ponedjeljka, 16. ožujka obustave svoje treninge.

 

DUBROVAČKI MUZEJI ZATVORENI ZA POSJETITELJE

Od nedjelje, 15. ožujka 2020. godine do daljnjega svi muzeji u Dubrovniku zatvoreni su za posjetitelje.

Mjera se odnosi na Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik (Palača Banac, Galerija Dulčić-Masle-Pulitika, Atelijer Pulitika), Prirodoslovni muzej Dubrovnik te Muzej Domovinskog rata Dubrovnik.

Knjižnice Dubrovnik sa svim ograncima su zatvorene do nove obavijesti a po načelu book crosinga postaviti će se knjige za čitanje na policama pored ulaza u ogranak Lapad (zgrada Atlant centra)

Sve ustanove u kulturi Grada sukladno svojim mogućnostima osigurat će programske sadržaje na svojim web stranicama i putem društvenih mreža, kako bi na taj način bile dostupne zainteresiranim građanima. (You tube, Facebook, Soundcloud..)

 

JGP LIBERTAS

Sve linije gradskog prijevoza od utorka 17. ožujka besplatne su za sve korisnike za razdoblje od 15 dana, a zabranjen je ulazak na prednja vrata. Vozač je odijeljen od putnika, a putnici za ulazak koriste srednja i zadnja vrata. Na najfrekventnije linije uvedeni su zglobni autobusi, tzv. harmonike.

Promijenjen je rad Autobusnog kolodvora i šaltera Libertasa, te je zatvorena garderoba.

Libertas Dubrovnik redovito provodi dezinfekciju svojih autobusa.

Do kraja tjedna donijet će se novi vozni red koji će biti znatno smanjen u odnosu na dosadašnji.

 

DJEČJI VRTIĆI U DEŽURSTVU

Dječji vrtići Dubrovnik organizirali su rad u narednom razdoblju sukladno iskazanim potrebama roditelja.

Od srijede 18. ožujka dubrovački vrtići rade u dežurstvu u objektima Palčica i Pčelica. Roditelji čija djeca neće pohađati vrtić sljedeća dva tjedna, neće biti obvezni plaćati vrtić za navedeno razdoblje.

 

GRAD I GRADSKE TVRTKE UKINULE DIREKTAN RAD SA STRANKAMA

Od ponedjeljka 16. ožujka sva komunikacija s upravnim odjelima i službama odvija se putem elektroničke pošte i telefona te nema direktnog rada sa strankama. Ista mjera uvedena je i u svim  trgovačkim društvima i javnim ustanovama u vlasništvu Grada Dubrovnika. Sve gradske službe i odjeli nastavljaju obavljati svoj redovan posao i radne zadatke.

 

GOSPODARSTVENICI

Održan je sastanak s predstavnicima strukovnih udruženja gospodarstvenika koji posluju na području Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik u suradnji s Vladom Republike Hrvatske provest će sve mjere sukladno programu Vlade, a kad ova kriza prođe spremni smo odustati od dijela investicija i novac uložiti u oporavak gospodarstva našeg grada.

U narednom tjednu oformit će se tim koji će izraditi cijeli  paket gospodarskih mjera, a sve kako bi nakon krize mogli čim prije započeti s gospodarskim oporavkom.