Izožba o europskoj dimenziji Orlanda uz Dan Europe

Orlandova godina

U sklopu cjelogodišnjeg programa Orlandove godine i povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, Dom Marina Držića predstavio je rezultate likovne radionice „Orlando Europeo“.

 

Na početku likovne radionice „Orlando Europeo“ polaznici su se upoznali s likom i djelom viteza Rolanda/Orlanda. Zajedno s mentoricom, muzejskom pedagoginjom DMD-a Jasminom Runje proučili su reprodukcije na kojima je prikazan Orlando, kao i okoliš u kojem je smješten njegov lik, što je izuzetno važno zbog stvaranja što cjelovitijeg dojma koji je važan za tijek radionice.

 

Koristeći se slikarskom tehnikom grataža polaznici su izradili pet različitih Rolanda/Orlanda i to iz različitih europskih gradova – Dubrovnika, Nordhausena, Rige, Cheba i Bremena te su ih izložili na štafelajima uz reprodukcije radova na forex materijalu. Polaznicima radionice pridružili su se i učenici Osnovne škole "Župa dubrovačka" pod mentorstvom nastavnice likovne kulture Ivane  Lujak.

 

Cilj likovne radionice je razvijanje vlastite likovne pismenosti, kreativnog pristupa likovnom problemu, upoznavanje sa skulpturom Orlanda u svom životnom okruženju kao i okruženju šire, međunarodne zajednice, te njegovim povijesno-kulturološkim značajkama.

 

 

lijevo
desno