Izdane preporuke Ravnateljstva civilne zaštite pod nazivom „Odgovorno uživajte u ljetovanju“

 

Ravnateljstvo civilne zaštite ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske izdalo je preporuke i smjernice za pravilno reagiranje građana i/ili posjetitelja u situacijama u kojima se mogu zateći tijekom ljetnih mjeseci. Cilj je podsjetiti sugrađane na  odgovorno i racionalno ponašanje u kontekstu aktivnosti i radnji koje mogu samostalno poduzeti u svrhu pravovremenog i učinkovitog preveniranja eventualne štete i nastajanja mogućih nesretnih okolnosti.

 

Ovim uputama nastoji se svakodnevno apelirati na građane diljem Hrvatske i turiste koji borave u zemlji na povećan oprez u pogledu izbjegavanja izlaganja suncu naročitu u vremenu od 10 do 17 sati obzirom na zamjetnu pojavu toplinskih valova i unošenja dovoljno tekućine u organizam. Ujedno preporuke obuhvaćaju smjernice tijekom odlaska na izlete u prirodu koje upućuju na prikladno odijevanje i napunjen mobilni uređaj čija uloga može biti ključna u rješavanju nenadanih i opasnih situacija, poglavito kada je riječ o dostupnosti pojedinca ili skupine ljudi.

 

Letak pod krilaticom „Odgovorno uživajte u ljetovanju“ koji je kreiran i u engleskoj verziji "Enjoy your vacation responsibly" sadrži prvenstveno telefonski broj 112 u slučaju pomoći tijekom opasnosti.  Upravo pozivom na navedeni broj građani i turisti mogu dobiti brzi odgovor policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe, gorske službe spašavanja i drugih službi i udruga građana uključenih u operativni sustav civilne zaštite koji svakodnevno stoje na raspolaganju i brinu o zaštiti, sigurnosti i žurnom djelovanju kako bi ublažili i spriječili tragične posljedice.

 

Poseban fokus u preporukama stavljen je na čuvanje okoliša od požara, kontaktiranje vatrogasaca na broj 193 i zabranjenog paljenja vatre na otvorenim prostorima koji mogu izazvati pojavu i širenje požara na dijelovima u neposrednoj blizini privatnih kuća, građevinskih i stambenih objekata te šumskih površina.

 

Detaljnija i dodatna  uputstva, mjere i planovi evakuacije i reagiranja u slučaju požara, poplava, potresa, toplotnih valova, olujnog nevremena s grmljavinom, suša i tuča dostupne su na službenoj web stranici civilne zaštite Republike Hrvatske: https://civilna-zastita.gov.hr/upute-za-gradjane/82.

 

 

 

lijevo
desno