U SPOMEN NA STRADALU DJECU Dodjeljena priznanja Imperial, mladi nagrađeni za dobra djela

U kongresnoj dvorani hotela Hilton Imperial danas je održana svečanost dodjele državnog priznanja „Imperial“, koje je ovogodišnjim lauretima uručio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i dubrovački gradonačelnik Mato Franković. 

 

“Ova nagrada priznanje je za dobrobit i postignuća u zajednici, a vi mladi pokazali ste kako se može doprinijeti i učiniti dobro djelo, bilo kroz djelovanje u obitelji, školi, udrugama, klubovima. Dubrovnik je jedan od hrvatskih gradova koji je u Domovinskom ratu dao najveći obol za slobodu, a to su izgubljeni dječji životi i to nikada ne smijemo zaboraviti. Pred nama i iza nas tužne su obljetnice stradanja. Usprkos tome, neka nam riječi pokojnog generala Nojka Marinovića još jednom ukažu na važnost pamćenja kao neizostavnog alata u izgradnji bolje budućnosti, ali i izostanak mržnje koja predstavlja golem teret. Draga djeco, budite ponosni na ovo priznanje. Od svih nagrada na ovom svijetu vjerujte da će vam, kada odrastete, ovo biti najvažnija, jer ćete znati što stoji iza nje. Sjetit ćete se brojne stradale djece čiji su životi okrutno prekinuti u Domovinskom ratu te njihova obola za mir i slobodu. Čestitam vam na ovoj nagradi, uspjesima te promicanju solidarnosti”, naglasio je u svom obraćanju gradonačelnik Franković. 

 

Najavio je ujedno kako će u prosincu biti predstavljeno rješenje spomen obilježja za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku, naglasivši kako će ono biti mjesto na kojem će se sugrađani i posjetitelji moći dostojanstveno pokloniti najmlađim žrtvama rata. 

 

Ovom se prilikom prisutnima obratio i Dragutin Repinc, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda. 

 

“Zahvaljujem se prije svega pokretačima ove hvalevrijedne inicijative, čime se nastavlja održavati sjećanje na svu poginulu i stradalu nevinu djecu, čiji su mladi životi prekinuti u velikosprskoj agresiji na našu Domovinu. Nema veće tragedije od gubitka djetata, no ono najbolje što možemo učiniti svi zajedno, jest to da ih nikada ne zaboravimo, njihova lica, osmijeh, njihove interese i prijatelje, ali ponajprije ljubav koju su nam davali”, kazao je Dragutin Repinc.

 

Ovogodišnja priznanja dodijeljena su mladima i djeci koji su se istaknuli svojim humanitarnim radom diljem Hrvatske; Katrin Hardi iz Vukovara, Marko i Luka Bosančić iz Rijeke, Gabrijela Pataran iz Zadra, Marina Alaburić iz Bakra i Šejla Škaljić iz Dubrovnika.

 

Priznanje Imperial ustanovljeno je kao trajni spomen, „živi spomenik“ djeci stradaloj u Domovinskom ratu na području Republike Hrvatske, u organizaciji Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata DNŽ i u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom državne nagrade za promicanje prava djeteta.

 

“Imperial spaja, Imperial je živi spomenik i trajni podsjetnik na to da se nikada ne zaborave svi stradali, Imperial gradi nova prijateljstva i poznanstva te pokazuje solidarnost mladog čovjeka za najpotrebnije”, istaknuo je Pavela.

 

 

 

 

lijevo
desno