ITU MEHANIZAM – BESPOVRATNA SREDSTVA Za izradu „Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik“ Gradu bespovratno 22 tisuće eura

ITU Mehanizam

Gradu Dubrovniku odobrena su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za financiranje projekta „Izrada Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik“ u iznosu od 22.477,98 eura. Dodijeljena sredstva Fonda iznose 85 posto ukupno prihvatljivog iznosa projekta, što je najviši iznos bespovratnih sredstava koji se mogu dodijeliti ovim Ugovorom.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije, među ostalima i iz ITU mehanizma. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prihvatilo je prijavu Grada Dubrovnika na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027., putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata.

 

Jedna od ključnih investicija je Park ‘n’ Ride sustav na području Pobrežja, čime bi se prometno rasteretilo uže gradsko područje. Ističe se i nabava električnih vozila u sklopu projekta “Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza” te ulaganja u zelenu infrastrukturu. Tako se među projektima izdvajaju i rekonstrukcije parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama i parka Gradac, čime bi se ozelenio i potpuno krajobrazno preuredio prostor od Pila do Boninova.

 

Ministarstvo je izvršilo pregled i provjeru prihvatljivosti prijave Grada Dubrovnika te je utvrđeno kako su ispunjeni svi uvjeti. Urbano područje Dubrovnik obuhvaća Grad Dubrovnik i općine Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle, a uspostavljeno je u srpnju 2021. Izrada Strategija razvoja Urbanog područja Dubrovnik bila je preduvjet svih ulaganja u sklopu ITU mehanizma, a usvojilo ju je Koordinacijsko i Partnersko vijeće te je prošla proces savjetovanja s javnošću.