ICCROM će pružiti stručnu pomoć u procesu sanacije oštećenja na Orlandovom stupu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić susreli su se danas s članovima ICCROM-ove misije te predstavnicima Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda, a na temu sanacije i restauracije Orlandovog stupa.

 

Naime, tijekom protekla dva dana u Dubrovniku je u organizaciji spomenutih institucija boravila tročlana Misija ICCROM-a (Međunarodni centar za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine), savjetodavnog tijela koje usko surađuje s UNESCO-vim Odborom za svjetsku baštinu (World Heritage Committee).

 

Misiju je predvodila službena predstavnica ICCROM-a Alison Heritage, koja će uz pomoć na sastanku prisutnih kolega, nezavisnih stručnjaka iz područja konzervacije povijesnih građevina i spomenika, Davida Odgersa i Mattea Francinija, izraditi stručne preporuke s vremenskim okvirom budućih aktivnosti. Smjernice ICCROM-a bit će od presudnog značaja pri utvrđivanju prijedloga konačne restauracije Orlandovog stupa.

 

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je duboku povijesnu povezanost Dubrovnika i generacija njegovih građana s Orlandovim stupom, naglasivši kako je temeljni interes Grada, ali i cjelokupne dubrovačke javnosti, da se sanacija oštećenja na stupu i njegova restauracija provede kvalitetno i trajno. Iskazao je zahvalnost ICCROM-u te drugim tijelima koja sudjeluju u procesu sanacije što potvrđuje ozbiljnost pristupa ovom zadatku.

 

„Prikupili smo zbilja dosta podataka na terenu koji će nam pomoći pri formiranju preporuka“, potvrdio je član Misije ICCROM-a David Odgers.

 

Prijemu su također nazočili pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju pri Ministarstvu Tatjana Lolić, predstavnica Hrvatskog restauratorskog zavoda Vinka Marinković, viši konzervator-restaurator i voditeljica aktivnosti monitoringa na stupu i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje.

 

Tijekom posjeta Dubrovniku članovi Misije razgledali su postave izložbi „Što nam je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha?“ i „Dubrovnik, a Scarred City“ u Lazaretima kao i izložbu Dubrovačkih muzeja „Orlando – simbol slobode“.

 

Podsjetimo, kao preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na stupu, složeni proces monitoringa pukotina započeo je u Orlandovoj godini. Kako bi se stvorili uvjeti za dvogodišnji monitoring, ali i umanjili rizici od nastanka daljnjih oštećenja, u siječnju prošle godine postavljena je zaštitna skela, a projekt sanacije oštećenja Zavod za obnovu Dubrovnika povjerio je Hrvatskom restauratorskom zavodu. Sami monitoring započeo je u lipnju prošle godine kada su mjerni uređaji, njih šest, montirani i aktivirani in situ. Uređaji su javnosti predstavljeni u prosincu, u okviru završene konferencije za medije u Orlandovoj godini.

lijevo
desno