Gradu uručeni ugovori za drvorede na području ''Bulevara'' i Gruža, vrijedni preko pola milijuna eura

Gradu Dubrovniku danas su uručeni ugovori u iznosu od 552.000,00 eura bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za realizaciju dva projekta kojima će se na užem području grada posaditi novi drvoredi autohtonih sorti stabala. Ugovore su danas u Zagrebu pročelnici Upravnog odjela za europske fondove Martini Skopljaković uručili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

 

Za projekt „Drvored Bulevar“ Gradu su odobrena bespovratna sredstva u iznosu do 276.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625,00 eura. Na „Bulevaru“, odnosno uz prometnicu u Ulici kralja Tomislava, planirana je sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada sa sportskim centrom - nogometnim stadionom.

 

Za projekt „Drvored Gruž“ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva u iznosu do najviše 275.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375,00 eura. U Gružu je uz postojeću prometnicu uz Obalu Stjepana Radića predviđeno ozelenjivanje drvorednom sadnjom autohtonih stabala velike lisne mase koja filtriraju zrak i potiču smanjenje temperature.

 

Temeljem provedenog javnog poziva, sredstva Fonda odobrena su za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata, a svi iskazani iznosi uključuju PDV. Cilj Javnog poziva je provedbom mjera povećati otpornost lokalne i regionalne zajednice prema klimatskim promjenama, odnosno smanjiti ranjivost prirodnih sustava i društva na negativne utjecaje klimatskih promjena te posljedično pridonijeti izgradnji zelene i klimatski neutralne Hrvatske.

 

Projekti sadnje novih drvoreda u skladu su s projektima ulaganja u zelenu infrastrukturu koje Grad Dubrovnik već provodi. Tako je u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već uključeno uređenje parka Gradac te rekonstrukcija parka Pile i parka ispod platane na Brsaljama, a sada će Dubrovnik u svom užem središtu dobiti i dva nova drvoreda.