Gradu Dubrovniku ponovno petica za transparentnost proračuna

I ove godine Grad Dubrovnik u sklopu istraživanja Instituta za javne financije ocijenjen je najvišom ocjenom za transparentnost proračuna. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

 

Grad Dubrovnik u svibnju ove godine potpuno je digitalizirao sustav javne uprave i to kroz projekt „Otvoreni grad“ koji građanima omogućuje transparentan uvid u poslovanje jedinice lokalne samouprave. Sustav je podijeljen u tri kategorije: sustav eDubrovnik – Građani upravljaju gradom, eDubrovnik – Financije i eDubrovnik – Digitalni obrasci, a sučelju se pristupa jednim klikom na ikonu istaknutu na naslovnici službene stranice Grada Dubrovnika.

 

eDubrovnik – Financije omogućuju transparentan uvid u sve stavke gradskog proračuna, uz usporedbu s prethodnim proračunima i svim rebalansima, financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad. Glavni cilj je da svaki građanin razumije u koju se svrhu troši novac, zbog čega je sve prikazano na jednostavan i razumljiv način.

 

Uz registraciju korisnika, građani mogu pristupiti i informacijama o stanju svih vlastitih financijskih obveza prema Gradu Dubrovniku u stvarnom vremenu te mogu davati svoje ideje i prijedloge za poboljšanje kvalitete života u Gradu. Zahvaljujući sustavu digitalnih obrazaca, sada zahtjeve podnose online, a status predmeta prate putem automatskog sustava notifikacije što im također daje trenutan uvid u poslovanje gradske uprave.

 

Ovo je već sedmi ciklus istraživanja Institut za javne financije koji je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, a detaljni rezultati s interaktivnom kartom dostupni su na  mrežnim stranicama Instituta. 

lijevo
desno