Gradonačelnikova čestitka povodom Međunarodnog dana civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se u Republici Hrvatskoj obilježava od 1992. 

 

U toj prigodi, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku pripadnicama i pripadnicima sustava operativnih snaga civilne zaštite. Tekst prenosimo u cijelosti:

Poštovane pripadnice i pripadnici sustava operativnih snaga civilne zaštite,

 

svima Vama upućujem iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana civilne zaštite. Iako nam ovaj dan, 1. ožujka, daje posebnu prigodu da iskažemo koliko je iznimno važan sustav civilne zaštite, vašu požrtvovnost, predanost i nesebičnost koju imate prema svom pozivu vrijedno je divljenja svakoga dana. Upravo Vi stojite na raspolaganju ljudima u nevolji, u svakom teškom trenutku, pa tako i u krizama izvan Hrvatske, u razornim potresima koji su pogodili Tursku.

 

Možda tek u tim teškim vremenima kada nas zadese velike tragedije pojedinci postanu zaista svjesni važnosti Vaše stručnosti, smirenosti i hrabrosti. Međutim, ova gradska uprava u posljednjih šest godina ulaže značajna sredstva u podizanje kvalitete djelovanja žurnih službi jer prepoznajemo i cijenimo Vaše napore. Grad Dubrovnik je prošle godine u sklopu EU projekta E-CITIJENS nabavio set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina i šatore na napuhivanje, a također mi je naročito drago što je Dubrovnik postao prvi grad s označenim prihvatnim površinama u slučaju potresa. Grad Dubrovnik će i dalje nastaviti podržavati Vaš rad i pružiti potporu svakom hvalevrijednom projektu jer je sigurnost i zaštita naših građana, ali i očuvanje materijalnih te kulturnih dobara od iznimne važnosti.

 

Poštovane pripadnice i pripadnici sustava operativnih snaga civilne zaštite, od srca se  zahvaljujem na svemu što činite za nas, želim svima puno uspjeha i nadasve sigurnosti u obavljanju Vašeg plemenitog i humanog posla.

 

S poštovanjem,

 

Gradonačelnik Dubrovnika

 

Mato Franković