Gradonačelnik uručio Dubrovački statut dozapovjedniku broda

Godina Dubrovačkog statuta

Primjerak Statuta Dubrovnika iz 1272., na engleskom jeziku, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je dozapovjedniku broda Norwegian Star, kompanije NCL, Mislavu Rogošiću po uzoru na običaj darivanja prvog broda koji je o Uskrsu uplovljavao u Dubrovnik. Današnji prijem dio je službenog programa obilježavanja Godine Dubrovačkog statuta, u čast 750. obljetnice stupanja na snagu ovog vrijednog dokumenta Dubrovačke Republike.

 

Prijemu su nazočile i zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić te ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak, a program Godine Statuta nastavlja se nizom događanja kroz cijelu godinu.

 

Današnji prijem ujedno je i najava dobre sezone cruisera, koja je službeno i krenula ovaj tjedan, a kroz 2022. godinu dubrovačku luku očekuje uplovljavanje 345 brodova na kružnim putovanjima, s oko pola milijuna putnika.

 

''Dobar je početak predsezone, vjerujem da će se istim intenzitetom nastaviti i dalje, a što se tiče Grada Dubrovnika na snazi su pravila o najviše dva cruisera istovremeno u dubrovačkoj luci te ćemo i dalje nastaviti suradnju s cruise kompanijama i raditi na pitanjima održivosti'', kazao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

lijevo
desno