750 GODINA STATUTA Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio Državni arhiv u Dubrovniku

Godina Dubrovačkog statuta
Povodom 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i saborski zastupnik Branko Bačić danas su u Palači Sponzi posjetili Državni arhiv u Dubrovniku. U nazočnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića i ravnateljice Nikoline Pozniak, predstavljena im je bogata pravna baština Dubrovnika.
 
Akademkinja i autorica izložbe Nella Lonza prezentirala je prisutnima dva najstarija službena primjerka Statuta, od kojih je primjerak iz 15. stoljeća nedavno restauriran. Sačuvan je i niz prijepisa koji su pripadnici vlasteoskog kruga naručivali ili sami izrađivali za vlastite potrebe. Ti su im primjerci trebali na dužnostima koje su obnašali, a istodobno bili i potvrda njihovog staleškog statusa, pojasnila je.
 
Premijeru i njegovim suradnicima akademkinja Lonza iznijela je kratki uvid u odredbe o funkcioniranju uprave i sudskim postupcima, obitelji i nasljeđivanju, o zločinima i kaznama, izazovima pomorstva i urbanom životu. Ovaj vrijedan dokument idealan je vodič u rana stoljeća dubrovačke i europske pravne kulture i živopisan izvor o svakodnevici jednog srednjovjekovnog sredozemnog grada, istaknuto je između ostalog.
 
Prilikom posjeta, savjetnica u HAZU-u Vesna Miović i viši arhivist Zoran Perović izložili su brojne zanimljivosti dragocjenosti koje se čuvaju u dubrovačkom Arhivu. Predsjedniku Vlade Plenkoviću uručen je poklon, dva primjerka Statuta, na hrvatsko - latinskom i englesko - latinskom jeziku, katalog izložbe te medalju limitiranog izdanja, izrađenu od bronce.
 
Po obilasku, u Palači Ranjina održan je sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića s predstavnicima županije Dubrovačko-neretvanske i Grada Dubrovnika na kojem se razgovaralo o aktualnim razvojnim projektima na upravnom području grada i županiji i turističkim aktivnostima te izazovima vezanima uz poskupljenje energenata. Gradonačelnik Franković premijera Plenkovića izvijestio je o tijeku projekata financiranih europskim sredstvima, kao i pripremi novih projekata za novo programsko razdoblje i za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, prvenstveno gradnju i nadogradnju infrastrukture predškolskog i školskog obrazovanja.
lijevo
desno