Gradonačelnik sudjelovao na konferenciji povodom zatvaranja 71. Dubrovačkih ljetnih igara

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na konferenciji za medije povodom zatvaranja 71. Dubrovačkih ljetnih igara, održanoj u palači Sponza. Tom prigodom okupljenima su se obratili i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević, vodstvo Igara intendantica, Dora Ruždjak Podolski i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović te glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

 

Unatoč pandemijskim okolnostima, Dubrovačke ljetne igre uspješno su svoju sedamdeset i prvu sezonu privele kraju, izvevši gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, istaknuto je na konferenciji.

 

Gradonačelnik Franković prisjetio se prošlogodišnjeg zatvaranja Festivala i želja za još uspješnijom godinom, istaknuvši kako je ove godine bio financijski i organizacijski izazov uopće održati manifestaciju.

 

- Nije bilo jednostavno organizirati, ali uspješno je odrađeno. Vrlo je bitno da kvaliteta programa nije pala, ali važno je i to da smo poslali smo poruku svijetu i Hrvatskoj da se ovakvi događaji mogu organizirati u visokim standardima. Na Festivalu nije bilo COVID pozitivnih, što je uistinu uspjeh i tako se pokazala odgovornost. Ove 71. Igre će, kao i svake dosad, ući u povijest jer su po svemu bile drugačije, ali nadam se da će sljedeće godine biti sve kao prije - naglasio je gradonačelnik Franković.

 

Ovogodišnje 71. Igre ostat će upamćene po strogom poštivanju preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja svih festivalskih događanja te znatno smanjenom proračunu, ali i po tome da su svemu unatoč, Dubrovačke ljetne igre jedan od rijetkih europskih festivala koji je uopće održan ovo ljeto uz ostvarene vrhunske umjetničke rezultate.

 

Uoči konferencije za medije, tradicionalno su dodijeljene Nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja u ovogodišnjem programu Igara, a za najbolje ostvarenje u drami nagrađen je Rade Šerbedžija za ulogu Georgea u predstavi „Tko se boji Virginije Woolf?“ dok je Orlando za najbolje glazbeno ostvarenje pripao skladatelju Petru Obradoviću. Uručen je i Grand Prix Orlando i to Dubrovačkom simfonijskom orkestru za ukupan doprinos festivalu.

 

Dubrovačke ljetne igre zatvara Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije gala koncertom, ovoga puta pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića i uz nastup opernih zvijezda, sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića, večeras ispred Katedrale s početkom u 22:15 sati te uz izravan televizijski prijenos na Prvom programu HRT-a.

lijevo
desno