Gradonačelnik primio predstavnike gradova prijatelja

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica susreli su se s predstavnicima gradova prijatelja koji u Gradu borave za Festu sv Vlaha i Dan Grada.
 
Gradonačelnik Franković zahvalio se svima na dolasku te iskazao želju za daljnjom zajedničkom suradnjom na svim poljima, poglavito u obrazovanju, kulturi i turizmu. Također je istaknuo važnost ove godine s obzirom na dvije velike obljetnice, 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
 
- Ovo je 1047. Festa sv. Vlaha, velika godina za Grad Dubrovnik. Ona simbolizira čvrstinu Dubrovnika, odnosno bivše Dubrovačke republike koja je potrajala gotovo 500 godina, koja je svojim diplomatskim vezama i diplomatskom mudrošću uspjela se održati unatoč činjenici što je bila jedna mala republika bez velike vojske. Na svim vjetrometinama tadašnjeg vremena je uspijevala odolijevati dok nije došao Napoleon Bonaparte ali i on je donio puno dobroga našem Gradu – rekao je gradonačelnik Franković.
 
Predstavnici gradova prijatelja su se zahvalili na gostoprimstvu i izrazili oduševljenje Gradom i tradicijom vezano za Festu sv Vlaha te su također izrazili želju za budućom suradnjom na zajedničkim projektima.
Susretu su prisustvovale delegacije gradova Vukovara, Sarajeva, Ohrida, Mostara, općine Kotor, francuskog grada Rueila Malmaisona i grčkog grada Ioannina.
 
 
lijevo
desno