Gradonačelnik panelist na UNWTO konferenciji u Portu na temu "Turizam i budućnost gradova"

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković boravi u portugalskom Portu gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji „UNWTO Mayors Forum for Sustainable Urban Tourism“, u organizaciji Svjetske turističke organizacije.

 

U svom izlaganju kao govornik na panelu „Turizam i budućnost gradova“, predstavio je rješenja koja je gradska uprava implementirala kao predvodnik „smart city“ projekata u Hrvatskoj te buduće planove kojima će se Dubrovnik nastaviti profilirati kao destinacija održivog turizma, ali i tehnoloških inovacija.

 

U sklopu sveobuhvatnog projekta Poštujmo Grad, Grad Dubrovnik razvija niz aplikacija i projekata koji su usmjereni prema učinkovitom i ekološki odgovornom upravljanju, sve s ciljem zaštite i očuvanja svoje vrijedne spomeničke baštine, istaknuo je između ostalog gradonačelnik Franković. Kao ključni segment, izdvojio je uspostavu efikasnog prometnog sustava s prvenstvenom svrhom smanjenja gužvi i time postizanja više razine kvalitete života domaćeg stanovništva te pružanje potpunog doživljaja destinacije svim posjetiteljima.

 

-    Aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik već godinama prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume. Implementiran je i sustav za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada, koji uz opremu i inovativno softversko rješenje omogućuje upravljanje prometnim sustavom i automatsku provjeru turističkih autobusa koja podliježu naplati parkiranja na platou Pile.


Sustav je podloga za daljnje reguliranje prometovanja u području kontaktne zone dubrovačke povijesne jezgre pod zaštitom UNESCO-a. Provedena, ali i planirana rješenja kao što je Park ´n´Ride parkiralište nadomak gradskog centra, u velikoj mjeri privilegiraju lokalno stanovništvo koje gradonačelnik vidi kao glavnu figuru održivog turizma. 


-    Od 2017. vidljivo smo smanjili gužve, diversificirali turističku ponudu i bez restrikcija i zabrana dosegnuli zavidnu razinu održivog turizma, na zadovoljstvo kako građana, tako i turista. Zbog krize prouzrokovane virusom COVID-19 podnosimo iznimno velik ekonomski udarac. Izgubili smo planiranih 350 milijuna kuna, što je do prije nekoliko godina bio iznos cijelog gradskog proračuna no nismo izgubili iz vida ono što smo prije četiri godine definirali kao prioritet, a to je održivost destinacije - kazao je u zaključnom izlaganju gradonačelnik Franković.

 

Drugo izdanje summita UNWTO-a u portugalskom gradu održava se 8. i 9. srpnja, a okuplja gradonačelnike i druge predstavnike javnih uprava iz cijelog svijeta, kao i dionike privatnog sektora i nevladinih udruga. Dvodnevna konferencija jedinstvena je prilika za razmjenu iskustva i pozitivnih praksi urbanih gradova koji dijele viziju ekonomskog rasta, socijalne uključenosti i održive budućnosti korištenjem pametnih rješenja. S tim u vezi, sudionici su potpisali „Porto deklaraciju“ kojom su se zajednički obvezali na međusobnu suradnju i solidarnost u aktualnoj globalnoj situaciji.

 

„Porast urbanog turizma u proteklim godinama doveo je do rastućih izazova za gradove, u odnosu na ekološki i sociokulturološki utjecaj, odnose između posjetitelja i domaćina, kao i mobilnost, sigurnost i menadžment. COVID-19 kriza paralizirala je turistički sektor s posebnim naglaskom na urbani turizam“,  stoji između ostalog u tekstu deklaracije, a naglašena je i činjenica kako više od 50% svjetske populacije i 80% globalnog BDP-a potječe iz gradova i urbanih područja koji su proizvođači socioekonomskog rasta i razvoja.

lijevo
desno