Gradonačelnik Franković na panelu o balansiranju potreba turizma i gradova

Poštujmo grad

U okviru Adriatic Sea Foruma održan je danas i panel ''Jadranske turističke destinacije - Rasprava o balansiranju potreba turističkih destinacija u odnosu na rast pomorskih turista na Jadranu'', na kojem je sudjelovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Predstavio je pozitivna iskustva Dubrovnika u tom kontekstu, mjere i odluke koje su donesene s ciljem smanjenja gužvi i postizanja boljih uvjeta prvenstveno za građane, a potom i za goste grada.

 

''Pokrenuli smo projekt Respect the City, donijeli smo nekoliko brzih mjera, a istovremeno radili na dugoročnom rješenju problema i stvari su se prilično brzo počele rješavati. U dogovoru s CLIA-om smanjili smo broj cruisera na dva istovremeno i produžili njihov boravak u našoj luci. Shvatili smo da je bitno postići balans između onoga od čega grad živi – turista i stanovnika samog grada, koji moraju moći voditi normalan život'', kazao je gradonačelnik Franković.

 

Na pitanje što vodeća destinacija može savjetovati drugim gradovima na Jadranu, gradonačelnik Franković kazao je da je bitno osluškivati potrebe lokalnog stanovništva.

 

"Kad pogledate sto su u prošlosti, prije 10, 20 ili više godina stanovnici povijesnih jezgri govorili o tadašnjem stanju i kvaliteti života, ustanovit ćete da nikada nisu bili zadovoljni. Ne samo u Dubrovniku, slična je situacija u svim povijesnim gradovima, što je i razlog zašto su ti gradovi danas opstali. Nezadovoljan građanin je najveća motivacija za promjene nabolje, a upravljanje je kontinuirani posao. Naš posao je slušati ih i napraviti što je više moguće kako bi im se povećala kvaliteta života", naglasio je gradonačelnik Franković.

 

Istaknuo je i brojna Smart City rješenja koja Dubrovnik koristi za upravljanje gradom, kao što su Bus Web Shop, Dubrovnik Visitors, Du pass, Smart parking, Car sharing, Dubrovačko oko i web kamere na gradskim ulicama.

 

Uz gradonačelnika Frankovića na panelu su sudjelovali i Alberto Cappato, tajnik Upravnog odbora – AIVP-a (Međunarodno udruženje gradova i luka), Mateja Hrvatin Kozlovič, zamjenica gradonačelnika Kopra, Dritan Leli, gradonačelnik grada Vlore, Rikardo Novac, gradonačelnik Hvara, Massimo Seri, predsjednik – FAIC (Forum jadranskih i jonskih gradova) i gradonačelnik grada Fano.

 

lijevo
desno