Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao u akciji skupljanja plastike i otpada

Akcija skupljanja plastike i otpada održana je danas na predjelu ispod Komarde i u Posatu, a u njoj je sudjelovao gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima i zajedno sa zastupnicom u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom i učenicima dubrovačke Gimnazije. Radi se o promotivnoj akciji Europske pučke stranke čiji naziv „PLOGGING“ označava "Jogging while collecting plastic and other garbage" (Trčanje i skupljanje plastičnog i drugog otpada).

 

Gradonačelnik Franković je izrazio zadovoljstvo što je sudjelovao u akciji jer podiže razinu svijesti o tome kako i na koji način gospodariti otpadom, budući da se grad Dubrovnik suočava s problemom velike količine otpada koja prilikom jačeg juga dolazi iz područja Albanije.

 

- Što se tiče tog konkretnog slučaja, Ministarstvo zaštite okoliša poduzelo je brojne mjere. Mi ćemo u 10. ili 11. mjesecu dobiti jedan testni brod koji će doći iz turske luke, da vidimo kako i na koji način se ponaša u našemu Portu i hoće li moći opsluživati nas i dizati to smeće većom brzinom nego što ga dižemo mi ručno. Ministarstvo je također obišlo područja u Albaniji, utvrdili su koji su problemi i otkud nam dolazi najviše otpada i sada se rade projekti kako i na koji način zaštititi da to u budućnosti ne dolazi u ovo područje grada Dubrovnika – izjavio je gradonačelnik Franković.                   

 

Inače, ova akcija pokrenuta je s ciljem borbe protiv klimatskih promjena i u suradnji s europskim zastupnicima i njihovim lokalnim zajednicama kako bi Europa i njezine regije i gradovi postali mjestom za bolji i još ljepši život. Kroz akciju se tako promoviraju zdrave životne navike poput šetnji u prirodi, brzog hodanja i trčanja koje se izvrsno mogu kombinirati i s brigom o okolišu.

 

 

lijevo
desno