Gradonačelnik Mato Franković nazočio svečanom otvaranju 15. Dubrovnik Foruma

 

Već tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum pod nazivom „A Quest for Balance in a World Disrupted“ održava se danas i sutra u Hotelu Dubrovnik Palace, a svečanom otvaranju u jutarnjim satima nazočio je i gradonačelnik Mato Franković.

 

Ovogodišnji Dubrovnik Forum svojim obraćanjem otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Vrijedi spomenuti kako se u ovoj prigodi nazočnima putem videolinka javio ministar vanjskih poslova Ukrajine, Dmytro Kuleba. 

 

Na petnaestom izdanju Foruma prisustvuju visoki nacionalni predstavnici, ministri vanjskih poslova država članica EU-a, NATO-a, OECD-a, država Jugoistočne Europe (Ukrajine, Gruzije, Moldove) kao i predstavnici drugih međunarodnih institucija. Težište rasprave ovog puta biti će u fokusu aktualne kontinentalne, ali i globalne krize potaknute geopolitičkim, ekonomskim i informacijskim izazovima te ratom u Ukrajini koji su zadali snažan udarac konceptu i stabilnosti Europske unije i Međunarodne zajednice. Poseban naglasak biti će stavljen na međunarodni poredak temeljen na pravilima, na opskrbu energentima i na sigurnost hrane. Rasprava sudionika uključit će temu o trenutnim okolnostima i stanju na zapadnom Balkanu te izazove po pitanju vjerodostojnosti informacija. 

 

U sklopu konferencije koja se tradicionalno organizira uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara u subotu 9. srpnja održat će se panel rasprave gdje će svoja izlaganja ali i moguće odgovore na trenutne globalne izazove iznijeti potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, europarlamentarke Sunčana Glavak i Željana Zovko, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

 

 

lijevo
desno