Gradonačelnik Mato Franković na sastanku Otočnog vijeća: Novi ciklus ulaganja u otoke vrijedan 150 milijuna eura

U ulozi člana Otočnog vijeća, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas u Zadru na sastanku ovog savjetodavnog tijela Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sastanku je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković.

 

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u radu Otočnog vijeća sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

 

Vlada Republike Hrvatske kroz novi program iz EU fondova - Integrirani teritorijalni program (ITP) za otoke snažno podupire teritorijalni pristup te je jedinicama lokalne samouprave omogućila određivanje prioriteta. Ovaj program ukupno vrijedan 150 milijuna eura predstavlja dosad najveći ciklus ulaganja u otoke. Za područje naše županije osigurano je oko 28 milijuna eura, a Grad Dubrovnik je u sklopu istog odredio tri strateška i prioritetna projekta - Uređenje parka i dječjeg igrališta u Suđurđu, Obnova i revitalizacija parka Mayneri na Lopudu i Obnova i opremanje infrastrukture za djelovanje pružatelja usluga u zajednici,  također na Lopudu.

 

Nakon što je Grad Dubrovnik samo u prethodnoj godini uložio preko 250 tisuća eura za povećanje  kvalitete života stanovnika Elafita, a osim ulaganja Vodovoda Dubrovnik u izgradnju sustava odvodnje na Lopudu i Suđurđu uz korištenje bespovratnih sredstava, izgradnja dječjeg igrališta u Suđurđu također je sufinancirana bespovratnim sredstvima u sklopu Programa razvoj otoka u 2023.

 

Novim ITP programom, a kojim Hrvatska na razini Europe predstavlja kao primjer dobre prakse, osigurat će se nastavak ulaganja u razvoj otoka.

 

Otočnim vijećem koje je savjetodavno tijelo predsjeda ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a čini ga 46 članova - predstavnika jedinica lokalne samouprave, područne uprave, gospodarstvenika i znanstvene zajednice.

 

 

lijevo
desno