Gradonačelnik Franković sudjelovao na lokalnom dijalogu „Proširenje Europske unije kao dio budućnosti Europe“

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž danas su u Studentskom domu sudjelovali na lokalnom dijalogu s građanima pod nazivom „Proširenje Europske unije kao dio budućnosti Europe“. 

 

Javni dijalog pod geslom “Europe starts in my village, my city, my region!” započeo je obraćanjem gradonačelnika Frankovića i člana Odbora regija iz Salzburga i predsjednika Zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom, Franza Schausbergera.

 

U svom se izlaganju gradonačelnik osvrnuo na potrebu osnaživanja europskog zajedništva i cjelokupnog vrijednosnog sustava Europske unije, koji će kako je kazao u budućnosti biti ključni generator stabilnosti i sigurnosti.

 

“Čitajući temu današnjeg dijaloga, moram kazati kako je izvrsno postavljen naslov u smislu da Europa kreće iz svakog sela, grada i regije. Po mom mišljenju, Dubrovnik je oduvijek bio dio Europe i sva naša kulturna stečevina je kulturna stečevina Europe. Ovdje se Europa može sresti na svakom kantunu našeg drevnog grada. Kad kažem europski duh, pod tim mislim na duh međusobnog razumijevanja, tolerancije, uvažavanja i prihvaćanja različitosti među nama jer to uistinu jest Europa koja je naglasit ću u ovoj prigodi sasvim sigurno položila dva važna testa, a to su test COVID krize i test krize u Ukrajini gdje je iskazano veliko zajedništvo”, istaknuo je.

 

Iznio je gradonačelnik i vlastita promišljanja o daljnjem širenju EU, stanju u regiji te procesu integracije BIH.

 

“Mislim kako moraju postojati jasni standardni kad govorimo o tome tko treba, kada i kako postati dio velike europske zajednice. Možda bi pravo pitanje bilo to je li Europa spremna za novo proširenje, kolika je snaga europskog zajedništva. Kad govorimo o zemljama regije, i tu Europa mora snažno utjecati. BiH, koje je stajalište Europe? Je li se hrvatski narod i glas punopravne članice EU dovoljno čuje u Europi po pitanju zaštite konstitutivnog naroda jednog naroda BiH čiji glas nije  prepoznat u demokratskom procesu? Je li tu Europa pokazala snažno zajedništvo, je li se tu slušala punopravna članica Hrvatska? Hoće li jednostavna integracija BiH u europsku zajednicu riješiti pitanje punopravnosti hrvatskog naroda u EU? Puno je pitanja, a nedovoljno odgovora i zato je dobro da su uključeni svi dionici politike, ali i mladi” kazao je dubrovački gradonačelnik zaključivši kako se Europa može i mora nastaviti proširivati pod čvrstim okvirima i precizno definiranim uvjetima.

 

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je panel rasprava u kontekstu promicanja europskih standarda i strateškoj važnosti politike proširenja. Raspravu je moderirala ugledna novinarka, komentatorica i urednica vanjske politike Ivana Petrović, a u ulozi panelista sudjelovali su župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk dok su se online putem javili zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te predsjednik kluba Europske pučke stranke u Odboru regija i predsjednik regije West Pomerania iz Poljske Olgierd Geblewicz. Također, svoje ideje i stajališta ovom su prilikom mogli iskazati svi zainteresirani građani i gosti.

 

lijevo
desno