Gradonačelnik Franković primio veleposlanika Kraljevine Danske u Hrvatskoj

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Olea Frijs-Madsena. Prijemu su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž te počasni konzul Kraljevine Danske u Dubrovniku Vlaho Đurković.

 

Dubrovački je gradonačelnik ovom prigodom zaželio dobrodošlicu veleposlaniku Danske Frijs-Madsenu koji po prvi puta boravi u Dubrovniku, a povod njegova posjeta je sudjelovanje na Dubrovnik forumu i svečanoj ceremoniji otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Današnji susret obilježio je razgovor o brojnim aktualnim temama, poput situacije u turizmu, utjecaju korona krize na razvoj gospodarstva u Dubrovniku i skorog otvaranja Pelješkog mosta kao jednog od najvažnijih povijesnih događaja koji je kako je istaknuo gradonačelnik infrastrukturni projekt od ključne važnosti za daljnji prosperitet juga Hrvatske. Tema susreta bila je i strateški projekt “Respect the City”, stoga je gradonačelnik Franković u ovoj prilici danskom veleposlaniku predstavio bitne odrednice, mjere i rješenja inicijative koja je Dubrovnik uvela u trajnu održivost i odgovorno upravljanje destinacijom.

 

“Situacija koju smo zatekli 2017. godine bila je iznimno loša u kontekstu prezasićenosti posjetitelja i gostiju u staroj gradskoj jezgri, posebice velikog istovremenog priljeva gostiju s brodova na kružnim putovanjima. Tada smo odlučili u suradnji s brojnim dionicima u području turizma krenuti u jednom drugom smjeru, a to je suzbijanje prekomjernog turizma implementirajući pritom strategiju koja će osigurati bolju raspodjelu posjetitelja, unaprijediti kvalitetu života stanovnika, ali i očuvati prirodnu, spomeničku i kulturnu baštinu. Primjenom praktičnih modela i pametnih ideja danas vidimo rezultate. Želim kazati kako nam je i suradnja s CLIA-om krovnim udruženjem kruzing industrije omogućila da postignemo bolju organiziranost na terenu kada je riječ rasporedu ticanja kruzera i kontroliranju protoka turista, čime smo potvrdili da poštujemo odredišnu politiku te da se vodimo načelima odgovornog destinacijskog menadžmenta”, rekao je gradonačelnik.

 

Veleposlanika su zanimali projekti i aktivnosti koje gradska uprava provodi u pogledu energetske učinkovitosti, digitalnog poslovanja i razvoja IT sektora. U kratkim crtama gradonačelnik je prezentirao kapitalne investicije koje su realizirane, posebno istaknuvši energetsku obnovu obrazovnih ustanova. Rekao je kako je Grad Dubrovnik prepoznao vrijednost novih tehnologija pa su tako u posljednjih sedam godina implementirana brojna rješenja kao dio infrastrukture pametnog grada, a neka su i globalno prepoznatljiva.

"Dubrovnik je tako prvi u svijetu realizirao najveći projekt pametnog parkinga. Implementirana je oprema za uspostavu zone zagušenja prometa kao i brojni moduli za uspostavu centralnog gradskog informacijskog sustava. Za razvojnu budućnost grada od iznimnog značaja je integrirani razvojni program Dubrovnik 2030. Program je to osmišljen s jasnom vizijom, a to je urbani razvoj grada koji podrazumijeva unapređenje sustava javnog prijevoza električnim brodskim i autobusnim javnim prijevozom, bike i car sharing sustavima. Posebno želim spomenuti i projekt Vrata Elafita koji ima za cilj povezivati Dubrovnik s otocima Elafitima, a putem pristaništa za male elektro brodove/trajekte. Koncept je to koji počiva na korištenju obnovljivih izvora energije” kazao je gradonačelnik, dodavši kako je fokus razvitka usmjeren i na ulaganja u filmsku industriju i IT sektor.

 

Veleposlanik Kraljevine Danske Frijs-Madsen izrazio je zadovoljstvo susretom, pohvalivši istovremeno veliki broj aktivnosti gradske uprave koje naglasio je sasvim sigurno donose dobru perspektivu za Dubrovnik i njegove stanovnike. 

 

 

 

lijevo
desno