Gradonačelnik Franković primio nagrađivanu hrvatsku dramaturginju Tenu Štivičić

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas istaknutu hrvatsku dramsku autoricu Tenu Štivičić. Prijemu je nazočio i ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić.

 

Nagrađivana suvremena dramaturginja Štivičić boravi u Dubrovniku povodom premijere predstave “Krijesnice” koja će održati u dubrovačkom teatru 22. travnja 2022. godine. Tematika predstave, čija je autorica teksta upravo Tena Štivičić, usredotočena je na kretanje i snalaženje ljudi u određenom vremenu, međusobna susretanja i utjecaj istih na sudbinu.

 

Ovom je prilikom gradonačelnik Franković izrazio dobrodošlicu zagrebačkoj umjetnici koja već dugi niz godina živi i djeluje u Ujedinjenom Kraljevstvu, točnije u Glasgowu. Posebice se osvrnuo na predstavu “Krijesnice”, istaknuvši kako se nada velikom odazivu publike koja će još jednom imati priliku uživati u prepoznatim ostvarenjima za koja su zaslužni cijenjeni domaći autori, poput Tene Štivičić.

 

Sudionici sastanka razgovarali su i o aktualnim okolnostima u svijetu, posebice onim na Istoku Europe koja su znatno utjecala i na kulturna događanja. Dotaknuli su se i tema poput razvoja filmske industrije koja iznimno doprinosi oblikovanju pozitivnog imidža destinacije te privlačenju stranih produkcija u grad.

 

Jedna od najznačajnijih hrvatskih suvremenih autorica u ovoj je prigodi iskazala oduševljenje interaktivnom kulturno – umjetničkom scenom Dubrovnika,  čiji je sadržaj raznolik i osebujan, zaključila je.

 

Tena Štivičić dramska je spisateljica koja već dvadesetak godina nastanjena u Ujedinjenom Kraljevstvu. Po završetku studija dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu otisnula se u svijet i nastavila obrazovanje na Goldsmiths Collegeu u Londonu gdje je magistrirala dramsko pismo. Tena Štivičić od samih je spisateljskih početaka svoje vidike proširivala na međunarodnim radionicama i susretima za pisce, ističući se spremnošću na sudjelovanje u međunarodnim projektima. Uspjeh dramskih djela Tene Štivičić ovjeren je brojnim nagradama i priznanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a tema kojoj posebno posvećuje pozornost jest preispitivanje problematike današnjice.  

 

 

lijevo
desno