Gradonačelnik Franković otvorio izložbu „Gunduliću u spomen: Proslava otkrivanja spomenika Ivanu Gunduliću u Dubrovniku 1893. godine”

 

Izložbu Dubrovačkih muzeja „Gunduliću u spomen: Proslava otkrivanja spomenika Ivanu Gunduliću u Dubrovniku 1893. godine” otvorio je u Kneževu dvoru gradonačelnik Mato Franković. Otvorenju izložbe nazočile su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović. 

 

Povod stvaranja i izlaganja izložbe autora Tonka Marunčića jest proslava 130. obljetnice spomenika hrvatskom pjesniku Ivanu Gunduliću. 

 

Gradonačelnik Franković održao je prigodni govor, čestitavši autoru izložbe i Dubrovačkim muzejima na prepoznavanju ovog jubileja i na njihovom radu. 

 

“Kako slavna povijest ispunja svaki pedalj našeg grada često postajemo nesvjesni privilegije koja nam je dodijeljena kad u obavljanju svakodnevnih poslova zapravo koračamo kamenom iz čije dubine odzvanjaju koraci naših predaka. Uistinu je neopisiv osjećaj živjeti u gradu koji baštini tako dugu i bogatu povijest. Također je lijepo biti dijelom generacija koje imaju priliku biti svjedocima brojnih važnih obljetnica kakvih samo u posljednjih nekoliko godina imali čitav niz.  Zato je presudno bilježiti bilo grada, sve događaje i pojavnosti zapisivati istinito te brižno čuvati svakodnevicu kako bismo našim nasljednicima ostavili gradivo koje će im možda poslužiti kao svjetionik na putu. Da bi iz njega, poput nas danas, mogli, crpiti ideje, donositi vrijednosne sudove i slijediti obrasce ponašanja koji će biti dostojni tradicije Dubrovnika i njegovog odanog puka.  Ova izložba večeras otkriva svu složenost političkog i društvenog trenutka u kojem je podignut spomenik velikom dubrovačkom i hrvatskom književniku Ivanu Đivu Gunduliću, našem najglasovitijem baroknom pjesniku. Ona pokazuje i da se osjećajima naroda ne može upravljati te da hrvatski čovjek uvijek dobro zna tko je i da se time ponosio”, riječi su gradonačelnika upućene dubrovačkoj publici i posjetiteljima. 

 

Zaključno je istaknuo kako je upravo Gundulić, Hrvatskoj i europskoj književnosti ostavio jako puno. 

 

“Nama koji imamo povlasticu zvati se Dubrovčanima, kao i svima prijateljima ovog drevnog grada, srce se iznova istopi svaki put kad čujemo riječi Gundulićeve vječne Himne Slobodi” – gradonačelnik Franković. 

 

Izložba za koju likovni postav potpisuju Željko Ćatić, Ivona Michl i Ivan Mladošić, ostaje otvorena do 31. prosinca 2023. godine.

 

lijevo
desno