Gradonačelnik Franković održao sastanak s direktoricom društva TUP d.d. Marijom Šimunović

Gradonačelnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin održali su danas sastanak s direktoricom društva TUP d.d. Marijom Šimunović.

 

Direktorica Šimunović izvijestila je gradonačelnika o aktivnostima poduzetima od strateške kupnje društva TUP d.d. u ožujku ove godine kojim je Grad postao vlasnik iznimno vrijednog prostora u kojem su planirani brojni javni sadržaji. Istaknula je kako je započeo proces pripajanja društva TUP d.d. društvu UTD Ragusa d.d.

 

Izrađena je arhitektonska snimka izvedenog stanja zgrada u Gružu i Knežici te je u tijeku revizija svih ugovora s postojećim zakupcima poslovnih prostora, s ciljem postizanja financijske samoodrživosti Društva. Na temelju rezultata revizije, slobodni prostori stavit će se u funkciju gradskih tvrtki, društava i kulturnih institucija.

 

Jedan od prvih koraka po preuzimanju prostora u Gružu bilo je uklanjanje onečišćenja, odnosno azbesta i grafitne prašine nastale nakon godina u kojima se u TUP-u odvijala proizvodnja. Ideja za ovaj dio pogona je transformacija proizvodnih pogona TUP-a u urbano tkivo te regeneracija prostora korištenjem održivih materijala u procesu obnove.

 

U sklopu EU projekta „Novi europski Bauhaus“, projektom „Revitalizacija TUP-a“ Gradu se osiguravaju tehnički kapaciteti kako bi se formiranjem interdisciplinarnog tima, uključujući stručnjake društveno-humanističke, gospodarske, tehničke, pravne i ekonomske struke, formirao održivi model „novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora“. Europska komisija je odabrala ovaj projekt kao jedan od 20 najboljih projekta u Europi.

 

Posjetimo, kupnjom dionica UTD Ragusa d.d. Grad Dubrovnik je ispunio preduvjet za daljnje strateške korake u stjecanju vrijedne imovine kojom će u konačnici štititi interese građana. Uz preuzimanje većinskog vlasništva nad Lukom Dubrovnik, stjecanje vlasništva nad TUP-om d.d. na značajnoj lokaciji ima stratešku ulogu u budućem razvoju Grada Dubrovnika, ponajprije u kontekstu planiranog intermodalnog urbanog  centra Grada Dubrovnika na prostoru od Batahovine do Robne kuće Minčeta koji će obuhvatiti i novi cruise terminal za goste na kružnim putovanjima.

lijevo
desno