Gradonačelnik Mato Franković otvorio novu vrtićku grupu u Zatonu

Grad ZA djecu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković otvorio je danas novu vrtićku grupu Dječjeg vrtića Zaton. Nakon završenih radova adaptacije i uređenjem zgrada je proširena te vrtić sada prima tri odgojno-obrazovne skupine, a broj djece u potpunosti je usklađen s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.

 

Novi prostor formiran je adaptacijom dijela prizemlja postojeće zgrade, a osim dodatne skupine s pripadajućim sanitarijama, uređen je prostor potreban za garderobe i sanitarije zaposlenog osoblja. Prema ugovoru potpisanom početkom listopada prošle godine, radove je izvela tvrtka Lapad graditelj d.o.o., a investicija je vrijedna 960.901,17 kuna.

 

Prilikom obilaska, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo još jednom novom vrtićkom skupinom i ispunjenjem pedagoških standarda u Zatonu, što je jedan od strateških ciljeva ove gradske uprave.

 

- Cilj nam je ići ukorak s pedagoškim standardima na području cijelog Grada Dubrovnika. Pred nama je naravno još dosta posla, čeka nas dosta investicija ali je činjenica da smo u ovom razdoblju od dvije i pol godine napravili značajan iskorak.

 

Nakon 13 novih grupa u 2019., i za 2020. je najavio brojne investicije u predškolskom odgoju.

 

- Čeka nas ishođenje građevinske dozvole u Mokošici, gdje ćemo rušiti postojeći vrtić Pčelica s osam grupa i graditi novi sa 16 grupa. To je bliska budućnost, u ovoj godini očekujemo da ćemo otkupiti zgradu HEP-a u Gružu, na dnu Ulice generala Janka Bobetka, koju HEP godinama ne koristi i na kojoj se nalaze antene. Očekujemo da ćemo zgradu otkupiti ove godine, ukloniti antene i krenuti s adaptacijom tog prostora koji će biti vrtić. U 2020. očekuje nas i izrada prostorno-planske dokumentacije za vrtić Solitudo i za vrtić u Komolcu. S tim projektima u potpunosti bismo riješili pitanje pedagoških standarda.

 

Tijekom 2020. očekuje se i rasformiranje Dječjih vrtića Dubrovnik u dvije institucije, sukladno zakonskim propisima. Obilasku su nazočile i ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać i privremena ravnateljica vrtića Pčelica u Mokošici Dijana Brkić.

 

- Mokošica je mlado naselje, s obzirom da se grad širi prema rubovima, nedostaje puno mjesta u vrtiću. Zasad su svi pokriveni, ali nismo postigli sve pedagoške standarde koji su postignuti ovdje u Zatonu. Plan je izgradnja novog vrtića koji će time udvostručiti kapacitete, vrtić u Komolcu, a ostala širenja kapaciteta radit će se sukladno potrebama. – istaknula je Dijana Brkić.

 

Ravnateljica Milan Mustać prisjetila se otvorenja vrtića u Zatonu 2016. godine, istaknuvši kako je današnji vrtić nastao iz ničega.

 

- Krenuli smo s dvije male grupice, odnosno s grupicom i pol, a sad imamo ovaj predivan prostor i imamo u planu podići i kat, radujem se sa stanovnicima i djecom Zatona.

 

Otvaranjem proširene Palčice, otvaranjem novog vrtića „Mala kuća“ u Mokošici i proširenjem vrtića Zaton u 2019. Grad Dubrovnik napravio je značajan iskorak prema uvođenju pedagoških standarda u sve vrtiće i stvaranju uvjeta da se svako dijete po navršenih godinu dana automatski može upisati u vrtićke ili jasličke programe.

lijevo
desno