Gradonačelnik Franković na završnoj pressici 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Nakon što je u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora prisustvovao svečanoj dodjeli nagrade Orlando, za najbolje dramske i glazbene izvedbe na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, dubrovački gradonačelnik Mato Franković govorio je i na završnoj konferenciji za novinare povodom večerašnjeg zatvaranja 73. Igara.

 

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako su, nakon dvije pandemijske godine, ovo prve Igre koje su se vratile u punom opsegu te zahvalio intendantici Dori Ruždjak Podolski i cjelokupnom timu DLJI na uloženom trudu i naporu.

 

''Ono čemu se nadam od idućih Ljetnih igara je da će se više koristiti javni prostori, što je izazov za nas kao Grad, ali istovremeno iskazivanje našeg nastojanja i potrebe življenja s Igrama. Stoga, zašto ne bi neka od izvedbi bila na Gundulićevoj poljani? To je jedan izazov za intendanticu, a dalje ćemo mi rješavati'', kazao je gradonačelnik Franković.

 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek čestitala je dobitnicima Nagrade Orlando, festivalskom vodstvu i umjetnicima koji su sudjelovali na 73. Igrama te istaknula kako su i ovog ljeta  iznjedrile vrhunska ostvarenja umjetnosti. Čestitke je uputio i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, dok su intendantica Ruždjak Podolski i Paulina Njirić, opunomoćenica u ime ravnateljice DLJI, zahvalile svim financijerima i sponzorima te istaknule kako je Festival ostvario 17 posto u višku prihoda od planiranog.

 

Ove su godine u 47 dana održane 74 izvedbe raznolikog programa na sedamnaest scenskih i ambijentalnih lokacija, a osim svečanog otvaranja tu su i 42 dramske izvedbe, 16 glazbenih, dvije folklorne, tri plesne izvedbe, dvije izložbe, dva predstavljan ja umjetnika, tri filmske projekcije te tri tematske večeri.

 

Najbolja od ostvarenja nagrađena su HRT-ovom nagradom Orlando. U kategoriji dramskih ostvarenja dodijeljena je glumici Jadranki Đokić za ulogu u predstavi 'Krvava svadba', dirigent Dawid Runtz dobio je nagradu Orlando za najvrjedniji umjetnički doseg u glazbenom programu, a nagradu je umjesto njega preuzeo Tomislav Facini, dok je glumica Neva Rošić dobila Grand prix za životno djelo.

 

Dubrovačke ljetne igre zatvaraju se večeras opera gala koncertom ispred dubrovačke Katedrale na kojem će nastupiti Adela Zaharia i Filip Filipović uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića, nakon čega će uslijediti ceremonija spuštanja festivalske zastave.

lijevo
desno