Gradonačelnik Franković na Svjetskom kongresu OWHC-a predstavio mjere održivog turizma u Dubrovniku

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjeluje u radu 16. Svjetskog kongresa Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC), koji se pod sloganom „Poboljšanje životnih uvjeta u gradovima svjetske baštine“ od 6. do 10. rujna održava u Quebecu (Kanada).

 

Nakon što je u srijedu otvorio Kongres predsjedajući Generalnom skupštinom OWHC-a, u četvrtak, na Dan solidarnosti gradova svjetske baštine, predstavio je mjere projekta „Poštujmo Grad“ i plan za nastavak razvoja održivog turizma grada Dubrovnika.

 

Naime, gradonačelnik Franković sudjelovao u panelu pod nazivom „Engaging in action on the ground“ u kojem su uz njega sudjelovali gradonačelnici Le Havrea (Francuska), Evore (Portugal) i Tunisa (glavni grad Republike Tunis).

 

Sudionicima kongresa gradonačelnik je prezentirao aktivnosti koje Grad Dubrovnik provodi kroz strateški multidisciplinarni projekt „Respect the City“, dosadašnja iskustva i izazove na putu ostvarenja trajne održivosti turizma kao svoje najzastupljenije grane.

 

Osnovni cilj ovakve politike Grada Dubrovnika i partnera, među kojima se ističe CLIA (Cruise Lines International Association), krovno međunarodno udruženje cruise industrije i dugogodišnji aktivni partner Gradu, jest kvaliteta života svih njegovih stanovnika te zadovoljstvo posjetitelja. Pod motom „nije sve u brojkama“, Grad Dubrovnik se u posljednjih pet godina od UNESCO-vog povijesnog grada opterećenog prekomjernim gužvama te posljedično smanjenom kvalitetom života svojih građana, ali i narušenim iskustvom posjetitelja prometnuo u jednog od predvodnika održivog turizma na Mediteranu te promotora odgovornosti u upravljanju odredištem.

 

Gradonačelnik je govorio i o iskustvima u izazovnim vremenima pandemije te uspješnom pozicioniranju Grada na mapi tržišta digitalnih nomada, ali i o planovima za budućnost koji uključuju daljnju disperziju ponude, zaštitu povijesne jezgre i kontaktne zone od motoriziranog prometa uvođenjem ograničenja kretanja, ali i značajne kapitalne infrastrukturne projekte poput Park 'n' Ride sustava na Pobrežju ili izgradnje novog terminala za brodove na kružnim putovanjima, kojim će upravljati sam Grad i Luka Dubrovnik, društvo u većinskom vlasništvu grada.

 

Podsjetimo, Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC) povezuje više od 300 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, s ukupnom populacijom od preko 164 milijuna ljudi. Hrvatska je jedna od 16 zemalja članica ogranka za Istočnu i Srednju Europu, s gradovima Dubrovnikom i Splitom.

 

Gradonačelnik Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž na 16. Svjetskom kongresu Organizacije gradova svjetske baštine sudjeluju na poziv organizacije OWHC i grada Quebeca.

lijevo
desno