Gradonačelnik Franković na svečanosti povodom Dana Županije: “Lijepo je kad uspješan Grad prati uspješna Županija"

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas u Kazalištu Marina Držića na svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije koja se održala povodom blagdana Svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije.

 

U svom je obraćanju gradonačelnik Franković stavio naglasak na projekte koje zajedno razvijaju i provode Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. –„Lijepo je i kad uspješan Grad prati uspješna Županija. I obratno. Ali i kad te rezultate dijelimo“, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je tako projekt Centra za pružanje usluga u zajednici, nad-standard u zdravstvenoj skrbi, razvoj širokopojasne infrastrukture kojim će se za 12 tisuća kućanstava na području grada i susjednih općina osigurati brzi internet te rekonstrukciju Vile Čingrija za koju je nedavno ishodovana građevinska dozvola radi razvijanja Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. Županu Nikoli Dobroslaviću uputio je čestitku i na pokrenutom projektu Centra za gospodarenje otpadom čija realizacija će omogućiti održivo upravljanje ovim važnim sustavom, posebno naglasivši važnost korištenja EU fondova.

 

„Okretanje potencijalima koje nose dostupni fondovi Europske unije važan je dio upravljačke umješnosti na kojim se gradi budućnost ove županije i ovog grada. Na rezultatima koje na tom putu ostvarujemo treba također zahvaliti ovoj Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, prvenstveno jer razumiju i prepoznaju potrebe krajnjeg juga i zato što na njih znaju adekvatno odgovoriti realizacijom brojnih komunalnih i infrastrukturnih projekata. Zahvaljujući EU fondovima i podršci Vlade Republike Hrvatske provodimo gotovo 900 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije, koji uključuje modernizaciju i novogradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje šireg gradskog područja. Nismo zaboravili ni naše Elafite, a od Vlade i resornog ministra Olega Butkovića stiglo je i obećanje da će legendarna Postira uskoro dobiti svoju zasluženu zamjenu. U samom centru grada napreduje izgradnja iznimno važne prometnice. Lapadska obala proširuje se, uređuje i komunalno oprema uz stopostotno financiranje iz europskih i nacionalnih izvora“, rekao je još gradonačelnik Franković.

 

U svom se govoru osvrnuo i na značaj spajanja dva dijela hrvatskog teritorija izgradnjom Pelješkog mosta, poručivši da je Dubrovnik konačno je vrednovan neprekinutom vezom s ostatkom države. –„To je misao koja kod svakog od nas izaziva osjećaj nacionalnog ponosa.“

 

Dotaknuo se i najava gradnji zračne luke na području Trebinja. –„Ako postoji i najmanja mogućnost da takva gradnja ugrozi  izvorište rijeke Omble bit ćemo protiv takvog projekta, čvrsto ćemo inzistirati na pridržavanju prihvaćenih međunarodnih ekoloških standarda i znati zaštiti naše prevrijedne resurse“, poručio je.

 

Uputio je čestitke svim žiteljima Županije i ovogodišnjim laureatima, a svoje obraćanje gradonačelnik je završio riječima njenog zaštitnika, svetog Leopolda Bogdana Mandića koji je rekao: „Ni jedan čovjek nije toliko od blata da se u njemu ne bi našlo zrnce zlata“.

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je kako su se brojni kapitalni projekti u proteklom periodu realizirali upravo na području Dubrovačko-neretvanske županije, omogučivši pritom znatan iskorak, prosperitet i napredak ovog dijela Hrvatske. Osvrnuo se posebice i na infrastrukturne investicije poput Pelješkog mosta, koji će kako je kazao dati snažan zamah daljnjem gospodarskom rastu juga zemlje. Istaknuo je kako će se kao i do sada kontinuiranom i zajedničkom sinergijom dionika s područja lokalne i regionalne samouprave te uz potporu Vlade težiti onim nastojanjima koji imaju za cilj osigurati stabilnost te visoku kvalitetu života hrvatskih građana. Na kraju svog obraćanja hrvatski je premijer čestitao svim prisutnima Dan Županije i blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića. 

 

Svečanoj sjednici nazočili su saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar more, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, državni tajnik u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum, izaslanik biskupa dubrovačkog mons. Ivica Pervan te brojni drugi visoki uzvanici.

 

U ovoj će se prilici tradicionalno uručiti i nagrade Dubrovačko-neretvanske županije. Nagrada za životno djelo pripast će brigadnom generalu u miru Veselku Gabričeviću, dok će u kategoriji iznimnih postignuća za  proteklu godinu priznanja biti dodijeljena Omladinskom nogometnom klubu Metković i Srednjoj školi Ivo Padovan u Blatu. Za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko neretvanske županije u svijetu nagrade će biti povjerene Hrvatskom radiju – Radio Dubrovnik, kao i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke.

 

lijevo
desno