Gradonačelnik Franković na promociji pretiska knjige Lukše Beritića "Urbanistički razvitak Dubrovnika"

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić prisustvovali su  večeras predstavljanju pretiska antologijske knjige Lukše Beritića "Urbanistički razvitak Dubrovnika" 65 godina nakon prvog izdanja, održanom u Sponzi.

 

-„Na nama je da promišljamo na koji način sagledavati Grad, kako ga urbanistički poboljšavati, spoznavajući pogreške iz prošlosti i ispravljajući te pogreške. Sagledavajući sklad povijesne jezgre koja je svakodnevno pred izazovima poput konzumerizma na nama je da budemo čvrsti i stabilni, sa snažnim osjećajem za našu budućnost  i ne odstupajući od onog što je našim građanima bitno“, poručio je tijekom prigodnog obraćanja gradonačelnik Mato Franković. Istaknuo je presudnu ulogu Društva prijatelja dubrovačke starine u obnovi i očuvanju baštine Dubrovačke Republike. 

 

Knjiga Lukše Beritića "Urbanistički razvitak Dubrovnika" sinteza je autorovih istraživanja povijesti dubrovačkog urbanizma. Prvi i jedini put izdana je 1958. godine u izdanju tadašnje JAZU u Zagrebu.

 

Ovo izdanje, čiji je nakladnik DPDS, tiskano je u sklopu obilježavanja 70 godina postojanja i rada Društva prijatelja dubrovačke starine. Pretisak je opremljen suvremenim pogledom na Beritićevo djelo, literaturom o Lukši Beritiću, popisom njegovih znanstvenih radova, uz odabranu bibliografiju istraživanja urbanizma i arhitekture nakon Lukše Beritića.

 

U promociji su sudjelovali i akademkinja Nella Lonza, povjesničar umjetnosti Danko Zelić, povjesničarka umjetnosti i konzervatorica savjetnica u Ministarstvu kulture i medija Maja Nodari, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović te pijanistica Ivana Jelača. 

lijevo
desno