Gradonačelnik Franković na panelu na temu prihvatnog kapaciteta

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na panelu na temu "Turistički prihvatni kapacitet kao upravljački alat u destinacijskom menadžmentu", održanom danas u hotelu Valamar Lacroma u sklopu XXII. "Rasprava o turizmu".

 
Sveučilište u Dubrovniku izradilo je Studiju nosivog kapaciteta povijesne jezgre koju će sljedeći tjedan prezentirati Turističkom vijeću, najavio je gradonačelnik Franković, nakon čega će biti upućena na dnevni red sjednice Gradskog vijeća i prezentirana javnosti.
 
"Studija je vrlo detaljna, ona je pogled u ogledalo koja nam govori gdje se nalazimo i gdje možemo stići ovisno koji smjer odaberemo. Od 2017. je vidljivo poboljšanje, ali postoji ogroman potencijal za još veći napredak, što zahtjeva određene korake koju nisu politički popularni, ali su nužni ako želimo živi grad i očuvanje kulturno-spomeničke baštine", poručio je gradonačelnik Franković.
 
Govoreći o detaljima dokumenta, istaknuo je zanimljivost o povratnim informacijama koji su sumirani u studiji.
 
"Izrađivači studije napravili su intervju s oko 250 stanovnika povijesne jezgre, što je značajan uzorak s obzirom na ukupan broj stanovnika, a rezultate su usporedili s povratnim informacijama posjetitelja s platforme Tripadvisor. Koristeći umjetnu inteligenciju, došli su do zaključaka da se stavovi lokalnog stanovništva i turista o promjenama koje su potrebne uvelike poklapaju", rekao je gradonačelnik Franković.
 
Na panelu su uz gradonačelnika sudjelovali i viši znanstveni suradnik Insituta za turizam Neven Ivandić, predsjednik HKD Napredak - Dubrovnik Ivan Maslać i predavačica Libertas međunarodnog sveučilišta Nikolina Trojić. Organizatori skupa su Grad Dubrovnik, Libertas međunarodno sveučilište, Institut za turizam i HKD Napredak Dubrovnik.
lijevo
desno