Gradonačelnik Franković na otvorenju izložbe 70 godina u službi baštine Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022.

Gradonačelnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je večeras u palači Sponzi otvaranju izložbe pod nazivom 70 godina u službi baštine u organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine, a otvorenju su prisustvovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik DPDS-a Vedran Kosović, potpredsjednik Toni Kursar, tajnik Maro Kapović te brojni članovi društva i drugi uzvanici.

 

Izložba 70 godina u službi baštine Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022. posvećena je Gradu, koji svojim naslijeđem uvijek iznova inspirira i vuče naprijed. Posveta je svim nekadašnjim članovima, na čelu s gosparom Lukšom Beritićem, koji su svoje znanje, vrijeme i ljubav ugradili u temelje Društva te svim sadašnjim članovima – volonterima koji na najbolji način nastavljaju građansku tradiciju rada za dobrobit sveukupne materijalne i nematerijalne baštine, znamenu svoga identiteta.

 

U svom obraćanju, gradonačelnik Franković pohvalio je predanost DPDS-a obnovi baštine nemjerljive vrijednosti na području cijele nekadašnje Dubrovačke Republike.

 

„Sedamdeset godina Društva, sedamdeset godina uistinu raznih izazova, kako onih prilikom obnove spomeničke baštine, tako i onih dnevnopolitičkih. I jedne i druge je trebalo izdržati i preživjeti. Danas možemo svjedočiti činjenici da se društvo otvorilo za javnost kako bi naši sugrađani mogli vidjeti što je to Društvo, koliko je bitno u povijesti grada, u obnovi spomeničke baštine našega Grada. Da ste prije šest ili sedam godina pitali naše sugrađane, a mi smo ih pitali kroz ankete, o tome tko bi trebao upravljati zidinama, bilo je 50-50. Zašto je tako bilo? Zašto što je percepcija ponekad presudnija od istine i zato što se nije do kraja otvaralo i govorilo o tome koliki je značaj obnove spomeničke baštine kojoj doprinosi Društvo prijatelja dubrovačke starine. Prije početka izložbe, pri susretu s predsjednikom DPDS-a, postavio sam mu pitanje možemo li zamisliti obnovu Soko grada, Kneževih dvora u Slanome, Konavlima, na Lopudu da nije bilo Društva? Kada bi stonski fortifikacijski sustav izgledao ovako kako izgleda danas da nema Društva? Sigurno bi se u nekom trenutku obnova dogodila, ali danas joj ne bi svjedočili da nije Društva. Zato je Društvo iznimno važan segment u očuvanju spomeničke baštine i zato Društvu želim puno sreće i uspjeha u nadolazećim godinama, ne u 70 nego 270 i više godina, jer o `starcu` treba voditi brigu kako bi on i dalje bio njegovan, održavan i kako bi ga spremnog predali novim generacijama koji će ga jednako čuvati, novim predsjednicima, novim članovima koji će s jednakom ljubavlju voditi ovo Društvo brinući o onom osnovnom, a to nije novac – to je obnova spomeničke baštine“, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

 

Društvo prijatelja dubrovačke starine, neovisna, nevladina, neprofitna građanska udruga osnovana 1952. godine u svrhu čuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine 12. kolovoza 2022. godine navršila je 70 godina postojanja i rada u službi baštine. Utemeljitelj Društva, prvi i doživotni počasni predsjednik bio je Lukša Beritić koji je imao viziju da građani volonteri brinu za svoje spomenike uz pomoć stručnih institucija, unoseći u njihovu zaštitu svijest i savijest dubrovačkoga puka.

 

Izložba će se moći razgledati do 28. kolovoza, svakim danom od 9 do 21 sat, a ulazak je slobodan.