Gradonačelnik Franković na međunarodnoj konferenciji ‘Europska Hrvatska: retrospektiva i prospektiva'

Dubrovnik je domaćin dvodnevne međunarodne konferencije ‘Europska Hrvatska: retrospektiva i prospektiva' povodom 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule. Današnjem svečanom otvorenju konferencije prisustvovao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je u prigodnom govoru istaknuo važnost konferencije koja nudi pogled unazad i posebno pogled unaprijed.

 

- Nalazimo se u jednom nestabilnom vremenu punom izazova. Iskustvo nas je iz nedavne prošlosti naučilo da je u vremenima izazova lakše kad smo zajedno, kad pripadamo jednoj velikoj obitelji. Hrvatska je nažalost na početku ostvarivanja svog sna o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj sama kročila svojim putem i malo pomalo stjecala povjerenje drugih da bi u konačnici bila priznata kao međunarodna demokratska država. Danas je Hrvatska dio velike europske obitelji, naš glas se itekako čuje, posebno u vanjskoj politici, gdje glas svake članice vrijedi jednako – istaknuo je gradonačelnik Franković, dodavši kako će Hrvatska u budućnosti po pitanjima političkih promjena, izazova kod uspostavljanja trajnog mira i klimatskih promjena moći puno dati Europskoj uniji.     

 

Cilj konferencije je odgovoriti na pitanja koje je lekcije Hrvatska naučila u proteklih 10 godina, kako se pozicionirala u Europi i regiji, što je mogla i trebala učiniti bolje, ali i, što je još važnije, gdje se Hrvatska vidi u narednom desetljeću.

lijevo
desno