Gradonačelnik Franković na konferenciji o izazovima nautičkog turizma i pomorskog prometa

 

Konferencija Dubrovačkog vjesnika o infrastrukturnim izazovima nautičkog turizma i pomorskog prometa u Dubrovačko neretvanskoj županiji održana je danas u Lazaretima, a njoj je prisustvovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. 

 

Pred visokim uzvanicima i okupljenom javnošću gradonačelnik Franković održao je prigodni govor istaknuvši kako je upravo Dubrovnik, mjesto gdje treba pričati o izazovima nautičkog i pomorskog turizma te prometa u budućnosti. 

 

“Gledajući naslov konferencije danas ovdje i promišljajući o nekoj bližoj i daljnjoj budućnosti te koji su to izazovi bili, jesu i bit će vezani za pomorski promet, zapitao sam se koje nam to mogućnosti pomorski promet daje, koje su potrebe stanovništva vezano uz te infrastrukturne građevine. Tu uistinu imamo kao zajednica različita promišljanja, stavove i mogućnosti. Lučka uprava Dubrovnik, na čelu sa Blažom Pezom užurbano i vrijedno radi na novoj infrastrukturi, modernizaciji iste, projektu opskrbe kruzera električnom energijom te na pružanju novih usluga, što govori da idemo ukorak s vremenom. Nautički turizam iz dana u dan bilježi uspješne rezultate, a nadam se kako ćemo svjedočiti novim lučkim marinama koje donose organizirani odnos prema pomorskom dobru. Isto tako, nadam se kako ćemo nakon usvajanja UPU Gruškog akvatorija stvoriti uvjete za redefiniranje koncesije Luke Dubrovnik koja je u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika i osigurati sve preduvjete za gradnju budućeg cruising terminala. Ključno je upravljanje cruising turizmom. Svi gradovi imaju potrebu da privlače kruzere, a mi imamo potrebu, ne da ih tjeramo, nego da ih organiziramo, da postignemo suživot grada, zajednice i potrebe za biznisom”, riječi su gradonačelnika Frankovića upućene prisutnima. 

 

Okupljene su u ovoj prigodi pozdravili direktor Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika Vinko Ursić Glavanović, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i načelnik sektora u Upravi za pomorstvo pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Boris Fantulin. Nakon pozdravnih govora, uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo, pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Ploče za razvoj, održavanje i investicije Milan Mihaljević, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela i predsjednik Uprave ACI-a Kristijan Pavić.

 

 

lijevo
desno