LOKRUM SPREMAN ZA SEZONU Gradonačelnik Franković obišao posebni rezervat šumske vegetacije

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji ravnateljice Javne ustanove Rezervata Lokrum Nikoline Grković te predsjednice Upravnog vijeća JU Zrinke Raguž ususret novoj sezoni, koja je službeno otvorena polaskom prvog broda prije nešto više od mjesec dana, obišao je posebni rezervat šumske vegetacije na Lokrumu.

 

Lokum je i ovu sezonu spremno dočekao sve svoje posjetitelje. Otok se kontinuirano održava, a posebna pažnja pridaje se zaštiti i očuvanju šume te hortikulturnom praćenju parkovnog dijela otoka. Ravnateljica je prezentirala i novi sustav za navodnjavanje travnatih površina, kojeg su djelatnici Ustanove ugradili na gornjoj i donjoj livadi, kao i na površini bivšeg rasadnika. Između ostalog, prikazano je na koji način se u suradnji s Institutom za more i priobalje uređuju i hortikulturno održavaju Botanički vrt i staze.

 

Ravnateljica Grković istaknula je kako je u potpunosti uređen biljni pokrov u Maksimilijanovim vrtovima te kako je šuma na otoku Lokrumu u dobrom stanju, u odnosu na pojavu i djelovanje mediteranskog potkornjaka, s obzirom da se kontinuirano provode mjere zaštite šume.

 

Na Lokrumu je u tijeku i projekt obnove Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca za kojeg su, podsjetimo, krajem 2021. godine odobrena sredstva pomoći od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost namijenjena izradi projektne dokumentacije u svrhu uspostave Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra Lokrum.

 

Ravnateljica Nikolina Grković izvijestila je gradonačelnika i o implementaciji hidrantske mreže visoke zone, projekta koji će uskoro biti spreman za ishođenje uporabne dozvole. Ujedno je predstavila promišljanja o ugradnji novog sustava odvodnje otpadnih voda koji bi u budućnosti zamijenio biojame, restauraciji staze od Portoča do samostana, kao i Botaničkog vrta i njegovog budućeg razvoja, s naglaskom na unaprjeđenje postojećeg staklenika izgradnjom novog, odnosno osposobljavanje radnih prostora što će omogućiti rani uzgoj biljaka.

lijevo
desno