RealDU: Mjere Grada usmjerene prema priuštivom stanovanju primjeri dobre prakse

Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je danas u okruglom stolu „Regulatorni i porezni tretman nekretnina, što nas čeka?“ koji se u sklopu konferencije RealDU u organizaciji Hrvatske gospodarske komore te uz partnerstvo Grada Dubrovnika održava u hotelu Rixos Premium.

 

Okruglim stolom moderirala je predsjednica HGK Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić, a uz gradonačelnika su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir, zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan i potpredsjednica Udruženja posrednika u prometu nekretninama Jasminka Biliškov. Sudionici panela i govornici prepoznali su programe i mjere Grada Dubrovnika usmjerene prema osiguravanju uvjeta za priuštivo stanovanje kao primjere dobre prakse u Republici Hrvatskoj. 

 

Gradonačelnik Franković uvodno je pozdravio inicijativu Hrvatske gospodarske komore kao organizatora, naglasivši pritom kako je riječ o temi koja određuje budućnost te je potrebno promišljati 5, 10 i više godina unaprijed.

 

„Ključna je izrada strateških dokumenata koje će definirati postojeće stanje na osnovu kojeg ćemo mi moći onda govoriti gdje kako i kada i u kojoj zoni se može može dalje širiti gospodarska grana iznajmljivanja. Dakle, ne govorimo o zabranama nego regulacijama u određenim zonama tako da ćemo omogućavati gdje vidimo da nedostaje sadržaja, a regulirati gdje ima previše sadržaja. Smatram da stambene zgrade nisu prostor gdje bi se trebala dalje odvijati gospodarska djelatnost. Stečena prava se neće ni ne mogu oduzimati, ali moramo razmišljati o budućnosti“, kazao je gradonačelnik Franković.

 

Govoreći o aktivnostima koje Grad Dubrovnik provodi na polju osiguravanja priuštivog stanovanja za mlade obitelji, gradonačelnik Franković istaknuo je nove programe unutar jedinstvenog modela Dubrovačke stanogradnje s naglaskom na mjeru davanja u najam stanova na području povijesne jezgre obiteljima s više djece za koju je u tijeku javni poziv te na program 30 x 30, koji uključuje subvencioniranje trideset mladih obitelji s iznosom od 30 tisuća eura, a radi ispunjenja svrhe kupnje prve nekretnine – kuće ili stana, odnosno izgradnju ili nadogradnju objekta.

 

Uređenjem ukupno šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik će moći stambeno zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te će se tako doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je i cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja. Uz obnovu postojećeg stambenog fonda u svom vlasništvu Grad planira i nastavak kupovine dodatnih stambenih jedinica.

 

U programu konferencije RealDU sudjelovao je i pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić, koji je govorio o sveobuhvatnim izmjenama GUP-as naglaskom na participativni proces njegove izrade, dok je u nastavku plan priuštivog stanovanja Grada Dubrovnika pobliže predstavila pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin.

lijevo
desno