Gradonačelnik Franković i ministar Butković obišli gradilište na Lapadskoj obali

Kvaliteta života
EU fondovi

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i suradnicima obišao je danas gradilište projekta Rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a stopa financiranja iznosi 100 % ukupno prihvatljivih troškova, od čega 85 % sredstva putem Kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 % sredstva financirat će se iz državnog proračuna.

 

Ministar Butković govorio je u ulaganjima u izgradnju i obnovu lučke infrastrukture, istaknuvši kako Dubrovačko-neretvanska županija trenutno ima osam projekata u vrijednosti od oko 800 milijuna kuna, međi kojima je i projekt Lapadske obale.

 

- Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obala hvalevrijedan je projekt kojim će se, osim rekonstrukcije i obnove obalnog pojasa, proširiti i cesta, promet će biti dvosmjeran, tako da se jednim projektom uistinu rješavaju dvije bitne stvari – istaknuo je ovom prigodom ministar Butković. Zahvalio se Gradu Dubrovniku na uspješnoj suradnji te najavio dodatnih milijardu kuna za slične projekte, a koji će biti na raspolaganju do 2027. godine.

 

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je ministru Butkoviću, istaknuvši brojne projekte na području Grada Dubrovnika i županije koje ova Vlada RH snažno podupire, financirajući ih djelomično ili u potpunosti. Istaknuo je da će se uložiti napori kako bi život stanovnika Lapadske obale tekao neometano, kao i funkcioniranje gospodarskih subjekata koji posluju na tom području.

 

- Iz jednog ružnog stanja u kojem se sada nalazi, Lapadska obala će se pretvoriti u jednu uređenu cestu, uređenu obalu, s riješenom komunalnom infrastrukturom. Nećemo više svjedočiti puknuću cijevi od vode svakih 20 dana. Od petka će cestu koristiti isključivo stanovnici i izvođači, a iskoordinirat će se i mogućnost parkiranja automobila za stanovnike ulice – naglasio je gradonačelnik Franković.

 

Govoreći o ključnim kapitalnim investicijama, gradonačelnik Franković istaknuo je kako je ova gradska uprava u mandatu povukla preko milijardu kuna bespovratnih sredstava, europskih i nacionalnih te ih uložila u projekte koji podižu kvalitetu života svih naših sugrađana. Zahvalio se ministarstvu i na realizaciji ceste Zaton Veliki-Štikovica vrijedne 22.8 milijuna kuna, a podsjetio je i na nabavu 11 autobusa financiranih europskim sredstvima te najavio novih 20 autobusa javnog gradskog prijevoza.

 

Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale potpisan je sa zajednicom ponuditelja: TEXO MELIOR d.o.o. i IMPRESA COSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L čija je ponuda odabrana kao ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave. Izvršenje usluga stručnog nadzora pri izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale potpisan je sa tvrtkom TRAMES d.o.o. Rok za izvođenje radova za izvođača je 30 mjeseci od uvođenja u posao, a trajanje nadzora je 32 mjeseca.

 

Ovim najvećim infrastrukturnim cestovnim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

 

Obilasku su nazočili i župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, saborski zastupnik Branko Bačić,  državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić i drugi.