Gradonačelnik Franković čestitao Međunarodni dan civilne zaštite

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 1. ožujka.

 

 

Poštovane pripadnice i pripadnici sustava operativnih snaga civilne zaštite,

 

Upućujem svima Vama čestitke povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite. Ovaj dan prigoda je u kojoj je potrebno skrenuti pažnju na vitalnu važnost postojanja civilne zaštite na području našeg Grada i Republike Hrvatske. Istodobno, potrebno je podsjetiti na Vašu odgovornost, spremnost, požrtvovnost i humanost u proteklim vremenima pandemije COVID – 19 i razornih potresa koji su pogodili kontinentalni dio zemlje.

 

Razdoblje je to u kojem ste nesebično i s istinskom predanošću brinuli o svakom pojedincu, dokazavši pritom profesionalnost u obavljanju djelatnosti koja zahtjeva određena riskiranja i napore. Za to Vam se u svoje osobno ime i u ime Grada Dubrovnika neizmjerno zahvaljujem.

 

Sustav civilne zaštite na lokalnoj i nacionalnoj razini iznimno je bitan faktor zaštite i spašavanja stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara.  Grad Dubrovnik u posljednjih pet godina prepoznao je ulogu civilne zaštite što se dokazuje kontinuiranim proračunskim izdvajanjima i donacijama usmjerenim na adekvatno opremanje i osnaživanje žurnih službi.

 

Sadašnja gradska uprava veliku priliku za dodatna poboljšanja djelovanja pripadnika civilne zaštite uvidjela je i kroz europske fondove, pa je tako u 2021. za Dubrovačke vatrogasce nabavljeno novo navalno vozilo čime je znatno povećana sigurnost i učinkovitost vatrogasne postrojbe. Nadalje, u sklopu projekta E-CITIJENS nabavljena je oprema za slučaj potresa – set seizmičkog uređaja i set za pretrage iz ruševina, te šatori na napuhivanje. Za potrebe HGSS-a nabavljeno je novo interventno vozilo. Iznimnu ulogu ima i Gradsko društvo Crvenog križa zbog čega iz godine u godinu Grad podupire i značajno financira njihov rad, akcije i projekte.

 

 

Poštovane pripadnice i pripadnici civilne zaštite, Vaše plemenite i neiscrpne geste solidarnosti ostaju trajno zapamćene. Nastavite i u budućnosti obavljati posao što bolje možete, jer Vaša snaga i strpljenje primjer su i nadahnuće svima nama.

 

S poštovanjem,

Gradonačelnik Dubrovnika

Mato Franković