Grad Općoj bolnici donirao suvremeni ginekološki UZV uređaj, a Zaklada Blaga djela sustav za testiranje na COVID-19

Kvaliteta života

U Općoj bolnici Dubrovnik predstavljen je suvremeni uređaj za ginekološku, ultrazvučnu 4D dijagnostiku, kupljen zahvaljujući donaciji Grada Dubrovnika kao i uređaj za testiranje na COVID-19, čiju nabavku je financirala Zaklada Blaga djela.

 

 

Ginekološki UZV uređaj GE VOLUSON S8 već je u funkciji, a vrijedan je 420.256,96 kuna te je u cijelosti financiran sredstvima Grada Dubrovnika, i to temeljem Ugovora o donaciji sklopljenim između Grada i Opće bolnice u ožujku. Ugovor o donaciji ukupno iznosi 990.000 kuna, a uključuje sredstva predviđena za nabavku drugih uređaja za potrebe bolničkih odjela i jedinica.

 

Od 15. lipnja funkcionalan je i sustav za molekularnu dijagnostiku, odnosno PCR uređaj s pratećim laboratorijem za testiranje na COVID-19, a nabavljen je zahvaljujući donaciji Zaklade Blaga djela.

 

Prilikom obraćanja na predstavljanju uređaja, ravnatelj Opće bolnice Marijo Bekić zahvalio je donatorima istaknuvši kako su prvi nalazi testiranja na Covid-19 već uspješno izrađeni, dok se na rezultate u jeku proljetne epidemije zbog duljine puta (uzorke su prevozili vatrogasci) i preopterećenosti čekalo i do tri dana. Kazao je kako su svi djelatnici koji rade na sustavu prošli potrebne edukacije, a prvi nalazi su i verificirani u Zagrebu. Što se tiče UZV aparata, ravnatelj Bekić je naglasio zadovoljstvo pacijentica, ali i liječnika koji se njime koriste.

 

Na predstavljanju uređaja sudjelovali su i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te upravitelj Zaklade Blaga djela Nikola Obuljen.

 

- Grad Dubrovnik nastavlja s kontinuiranim ulaganjem u Opću bolnicu Dubrovnik. Ovo nije prvi, a svakako neće biti ni posljednji projekt koji financiramo - kazao je gradonačelnik Franković. Rekao je da je Grad dugi niz godina bio nedovoljno dobar partner Općoj bolnici, ali da se ta situacija posve promijenila dolaskom nove administracije kada se suradnja intenzivira, a što najbolje pokazuju brojni nabavljeni uređaji, odnosno ispunjene su druge potrebe koje je Bolnica imala. Posebno je istaknuo suradnju sa Zakladom Blaga djela, podsjetivši da su riješeni svi problemi koje je Zaklada imala, a koji su opterećivali njeno djelovanje, a da danas uredno funkcionira i ispunjava svoj osnovni cilj - humanitarno i društveno djelovanje.

 

- Kupivši uređaj koji predstavlja nadstandardnu uslugu u odnosu na ostale opće bolnice, Zaklada je ponovno pokazala kako se pomaže zajednici i svome gradu. Sinergija koju smo u posljednje tri godine uspostavili između Grada Dubrovnika, Zaklade, ali i Društva prijatelja dubrovačke starine, pokazuje kako se mogu prevladati osobne taštine te misliti isključivo na javni interes - zaključio je gradonačelnik Franković.

 

Upravitelj Zaklade Blaga djela Nikola Obuljen kazao je kako je kupnja sustava za testiranje na COVID-19 nastavak suradnje koju dugo razvijaju te je izrazio nadu da će se gospodarska slika početi popravljati kako bi Zaklada koja se financira isključivo od zakupnina poslovnih prostora mogla nastaviti obavljati svoju javnu zadaću na zadovoljstvo korisnika.

lijevo
desno